Οι δικηγόροι ψηφίζουν
21.600 μέλη του ΔΣΑ καλούνται να αναδείξουν τον νέο πρόεδρό τους και τους 24 νέους συμβούλους τους για την επόμενη τριετία
Με συνεργασίες που αιφνιδιάζουν αλλά και ανεξάρτητες υποψηφιότητες, οι οποίες συσπειρώνουν τόσο συντηρητικούς όσο και αριστερούς ψηφοφόρους εξελίσσεται η πιο σύντομη προεκλογική περίοδος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Δ.Σ.Α.).
Την περίοδο αυτή που η χώρα μας διέρχεται την μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία φυσικά έχει αγγίξει και το δικηγορικό λειτούργημα, αλλά και εν μέσω προεκλογικών εντάσεων και αντεγκλήσεων, οι περίπου 21.600 δικηγόροι της Αθήνας ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου τους στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.
Δεκατρείς συνδυασμοί και οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι διεκδικούν τις ψήφους των μελών του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, με την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου του Δ.Σ.Α. κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος ανήκει στον χώρο της Ν.Δ. χωρίς να έχει λάβει το επίσημο χρίσμα, να εμφανίζεται ως η πιο ισχυρή.
Στο πλευρό του κ. Αδαμόπουλου, στην «Κοινωνία των Δικηγόρων» ξεχωρίζει η ηχηρή παρουσία της κ. Ιωάννας Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, σημερινής Αντιπροέδρου και επί χρόνια ενεργούς στα του Δ.Σ.Α., και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, καθώς επίσης και οι νυν σύμβουλοι Ν. Κουτκιάς, Αθ.Παυλόπουλος, Ανδ.Τσουμάνης, Φ.Κωτσής, Τίτος Χριστόπουλος, Ηλ. Νικολακάκος και Αικατερίνη Φραγκάκη.
Οι δύο άλλες κύριες υποψηφιότητες για την Προεδρία είναι των κ.κ. Β.Αλεξανδρή και Β.Παπαστεργίου που υποστηρίζονται από την κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. Επίσης, διεκδικούν την Προεδρία του Δ.Σ.Α. οι κ.κ. Π.Περάκης και Π.Γαλετσέλης που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στη φετινή αναμέτρηση κανείς εκ των υποψηφίων δεν έχει λάβει επίσημα χρίσμα από κόμμα, ενώ μετά τις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα των Δικηγόρων έγινε δυσκολότερη η ανάδειξη προέδρου. Πλέον, για να εκλεγεί κάποιος θα πρέπει να εξασφαλίσει (προσωπικά, όχι ως ψηφοδέλτιο) το 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων στον α΄ γύρο. Οι αλλαγές είχαν ως συνέπεια τη μείωση -σε σχέση με τις εκλογές του 2011- των υποψήφιων προέδρων από 12 σε 8 και των υποψήφιων συνδυασμών από 14 σε 13. Εάν δεν υπάρξει ανάδειξη προεδρείου στον α΄ γύρο, θα γίνει επαναληπτικός στις 2 και 4 Μαρτίου.