Η μαφία του κυνηγιού άγριων ζώων
Οι πληθυσμοί ελεφάντων στην Αφρική έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια., ενώ και οι ρινόκεροι είναι στο στόχαστρο λαθροκυνηγών.
Το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πωλήθηκαν 42 τόνοι ελεφαντόδοντου, ενώ ακτιβιστές εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Οι αμφιλεγόμενες αυτές πωλήσεις είναι κατά κανόνα προϊόν λαθροθηρίας και έχουν ως απώτερο στόχο την κινεζική αγορά. Στην Κίνα το ελεφαντόδοντο θεωρείται υλικό πολυτελείας και χρησιμοποιείται μαζικά για την κατασκευή γλυπτών, τα οποία αγγίζουν εξωπραγματικές τιμές.
Δεν είναι όμως οι ελέφαντες που βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροκυνηγών. Ανάλογη μοίρα έχουν και πολλοί ρινόκεροι. Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται ότι το 2013 θανατώθηκαν περίπου 1000 ρινόκεροι, οι οποίοι αποτελούν επίσης είδος προς εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF το κέρας ενός ρινόκερου μπορεί να κοστίσει ακόμη και πάνω από 45.000 ευρώ.
Οι ειδικοί καταγγέλλουν πως σήμερα τα δίκτυα λαθροκυνηγών άγριων ζώων είναι διεθνή και ισχυρά, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ως μέσο συντονισμού των παράνομων ενεργειών τους.
Πρόκειται με άλλα λόγια για μία «μαφία» λαθροκυνηγών, η οποία δρα με ταχύτατους ρυθμούς ανά τον κόσμο. Ένας ρινόκερος που θανατώνεται στην Αφρική μπορεί να βρεθεί μέσα σε λίγες ώρες στο Βιετνάμ για επεξεργασία.
Το θέμα της λαθροθηρίας άγριων ζώων έχει φτάσει μέχρι τον ΟΗΕ, ενώ βρέθηκε ακόμη και στην πολιτική ατζέντα του G8 τον περασμένο Ιούνιο, όπως διαβάζουμε στη DW.