185 χρόνια Πατρινό Καρναβάλι! (φωτό+βίντεο)

185 χρόνια Πατρινό Καρναβάλι! 185 χρόνια μασκαράδες, κέφι, χορός, μουσική και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί!
3'


Οι προετοιμασίες, οι στολές και η παρέλαση είναι μια πραγματική ιεροτελεστία για τους χιλιάδες καρναβαλιστές που ξεχύνονται κάθε χρόνο στους δρόμους της Πάτρας.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι αφετηρία του Πατρινού Καρναβαλιού υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη.

Όμως το καρναβάλι, όπως και οι περισσότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια συνδέονται με αρχαίες παγανιστικές εκδηλώσεις και ιεροτελεστίες, όπως αυτές προς τιμή του Διονύσου.

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι πιστοί με ειδικές γιορτές επικαλούνται τη θεότητα, η οποία ξαναγεννιέται για να φέρει και πάλι την Άνοιξη. Για να γυρίσουμε στη σύγχρονη περίοδο, ρόλο στην δημιουργία του Πατρινού Καρναβαλιού φέρονται να είχαν και οι γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Μαιζών, οι οποίες στάθμευαν στην πόλη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.Θεωρείται δηλαδή ότι μετέφεραν τα αποκριάτικα έθιμα της πατρίδας τους και τον καρναβαλικό τρόπο διασκέδασης τον οποίο προσέλαβαν οι ντόπιοι. Καθοριστική συνεισφορά στην εξέλιξη του θεσμού θεωρείται πως είχαν οι Επτανήσιοι, οι οποίοι συνέρρευσαν στην Πάτρα μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα το 1864.

Πιστεύεται ότι με το κέφι τους, την ευρηματική τους διάθεση και τη ζωντάνια τους οι νησιώτες έδωσαν άλλο χρώμα στις αποκριάτικες διασκεδάσεις στην Πάτρα, που λάμβαναν τότε χώρα σε ταβέρνες και καφενεία. Επιπλέον, η ίδια η θέση της πόλης με την αυξανόμενη ακμή του λιμανιού της και τις συχνές επαφές με τη Δύση και ιδίως με την Ιταλία, με τα περίφημα καρναβάλια της όπως αυτό της Βενετίας συνέβαλαν με τα χρόνια στη διαμόρφωση του καρναβαλιού ώστε ακόμα και σήμερα να διαθέτει αρκετά μεσογειακά και δυτικότροπα χαρακτηριστικά.

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι μόνο η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν Χορούς, Παρελάσεις, Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού, Καρναβάλι των Παιδιών, Θέατρο Δρόμου, Εκθέσεις, Κινηματογραφικό αφιέρωμα κ.α.

Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.

Φέτος ο Alpha παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Πατρινού σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη το οποίο καθήλωσε όλους όσους συμμετέχουν κάθε χρόνο και όχι μόνο.

Το σίγουρο είναι πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμη και η κρίση δεν θα μπορέσει να "χυπήσει" το κέφι των Καρναβαλιστών στην Πάτρα.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το αρχείο του Δήμου Πατρέων...