Φθιώτιδα: Από την Ολλανδία ήρθαν οι «τρελές αγελάδες» - Νέα κρούσματα

Δύο θετικά κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» σε νεκρά βοοειδή επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Φθιώτιδα: Από την Ολλανδία ήρθαν οι «τρελές αγελάδες» - Νέα κρούσματα
1'

Τα άρρωστα ζώα εντοπίστηκαν σε μεγάλη μονάδα στη Λοκρίδα Φθιώτιδας και σύμφωνα με πληροφορίες από τα δέκα νεκρά ζώα που πάρθηκαν δείγματα για έλεγχο στα δυο εντοπίστηκε η νόσος της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και η μονάδα τέθηκε σε καραντίνα, ενώ θα ελεγχθούν άμεσα και τα υπόλοιπα ζώα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα δυο ζώα οι κτηνοτρόφοι τα έχουν πάρει από την Ολλανδία. « Πρέπει να εξεταστεί άμεσα με το σύστημα της ιχνηλασιμότητας η ταυτότητα των άρρωστων ζώων...». δήλωσε στέλεχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο LamiaReport.

Στην Περιφέρεια Στερεάς έχει σημάνει συναγερμός και άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή διαχείρισης κρίσης για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνα σε βάθος και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται η άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.

Δεύτερον, η ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Τρίτον, η ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση και τέταρτον η γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: lamiareport.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσμα «τρελών αγελάδων» στη Φθιώτιδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή