Σφακιανάκης: Κάνουμε καταστολή μέσα από την πρόληψη (pics+vid)
Η εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και διοργανώθηκε από την Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών, τη Γενική Διεύθυνση, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ταξίαρχο και τα στελέχη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά κυρίως να ευχαριστήσω τους καθηγητές της Λεοντείου, τους γονείς και τα παιδιά, γιατί δίνουν την ευκαιρία και στο Υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία να παρουσιάσουν αυτή την εκδήλωση και να επιχειρήσουν να προστατεύσουν τα παιδιά από τους κινδύνους μίας μεγάλης, στην πραγματικότητα, ευκαιρίας, όπως είναι το Διαδίκτυο», είπε ο κ. Δένδιας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ενώ συμπλήρωσε:«Εγώ λέω πάντα ότι το Διαδίκτυο είναι η σύγχρονη αλάνα. Εμείς όταν ήμασταν παιδιά, μπορούσαμε και πηγαίναμε στην πλατεία και παίζαμε, οι γονείς μας ξέρανε τους φίλους μας, ξέρανε τους γονείς των φίλων μας, ξέρανε τα παιχνίδια που παίζαμε, ξέρανε τι κάναμε, ξέρανε τα ενδιαφέροντά μας. Σήμερα εσείς οι γονείς δεν τα ξέρετε αυτά για τα παιδιά σας, όταν είναι στο Διαδίκτυο. Πρέπει λοιπόν αυτή η γονεϊκή φροντίδα να υπάρξει. Είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Γιατί οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο είναι μεγάλοι. Όπως και οι ευκαιρίες γνώσης και εμπειριών είναι τεράστιες, έτσι είναι και οι κίνδυνοι μεγάλοι».
«Και εδώ η Πολιτεία, το Κράτος, μέσα από αυτή την λαμπρή Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κάνει και εκτελεί τις υποχρεώσεις του ευρύτερου γονέα. Να προστατεύσει τα παιδιά. Αυτό επιχειρείται. Και κάνουμε και κάτι ακόμα, το οποίο σας είπε ο Ταξίαρχος: θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία «αλάνα», μία ηλεκτρονική «αλάνα» στην οποία τα παιδιά να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Να επικοινωνούν, να μιλάνε, να παίζουν παιχνίδια, αλλά να τα παίζουν με ασφάλεια. Να μπορούμε να ελέγχουμε με κάποιο τρόπο, να μην απειλούνται από αυτά τα οποία είδατε», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σφακιανάκης αφού ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου, αναφέρθηκε στο πολύτιμο έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τονίζοντας ότι στα χρόνια που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας ο πολίτης ουδέποτε αντιμετωπίστηκε ως «πελάτης».
«Είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ταξίαρχος, εξηγώντας ότι μέσα μόνο σε ένα χρόνο έχουν διοργανωθεί 538 ημερίδες ενημέρωσης για τη σωστή χρήση και τους κινδύνους του Διαδικτύου σε σχολεία, γεγονός, που όπως ανέφερε εντυπωσίασε ακόμα και τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κάνουμε καταστολή μέσα από την πρόληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, τόσο ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, όσο και τα εξειδικευμένα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα μέτρα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, στην ηλεκτρονική διαπόμπευση/cyberbullying και την πρόληψη αυτοκτονιών, καθώς και στον εθισμό στο Διαδίκτυο, όπως και στους κινδύνους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε επίσης:
Ημερίδα για τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στο Λεόντειο Λύκειο
Μ. Σφακιανάκης: Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε σήμερα
Μ. Σφακιανάκης: «Εθισμένος» με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος