Στους 70.000 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι αριθμοί θα είναι ανάλογοι με πέρυσι, η εισαγωγή στις φιλολογικές και τις θεωρητικές σχολές κύρους, όπως πχ οι Νομικές, θα αποδειχθεί δυσκολότερη από πέρυσι, καθώς σε αυτές αναμένεται μείωση εισακτέων κατά περίπου 3% - 4%. Αντιθέτως, πιο εύκολη θα είναι η εισαγωγή σε σχολές της Θετικής Κατεύθυνσης όπως οι φυσικομαθηματικές και ιδιαίτερα όλες οι περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές της χώρας, όπου ο αριθμός εισακτέων αναμένεται να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά.
Οι εισακτέοι των σχολών αιχμής του 3ου Πεδίου (επιστήμες Υγείας, Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική κ.λπ.) αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, οπότε και η δυσκολία εισαγωγής, τουλάχιστον στον βαθμό που συναρτάται με τον αριθμό εισακτέων και όχι με τη δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις, θα είναι ανάλογη με πέρυσι.
Αυτή η αυξομοίωση που επιχειρεί για δεύτερη χρονιά (αλλά φέτος σε πολύ μικρότερο βαθμό από πέρυσι) το υπουργείο Παιδείας εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια προσανατολισμού των νέων σε τεχνικά και τεχνολογικά επαγγέλματα και λιγότερο σε θεωρητικά, ενώ δεν αφορά μόνο τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση.
Διαβάστε επίσης: Το ΣτΕ «γκρεμίζει» τα μπόνους εισαγωγής στα πανεπιστήμια