285 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τηλέφωνα στο Δημόσιο!
Η δημοσιονομική τρέλα με τα έξοδα της κεντρικής διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού δεν έχει τέλος. Μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση αποφάσισε τα αυτονόητα: Να μάθει δηλαδή πόσα χρήματα ξοδεύει το κράτος για τηλέφωνα και πόσες είναι οι τηλεφωνικές συνδέσεις σε όλο το δημόσιο τομέα.
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα από τα παραπάνω. Κανείς δεν ξέρει πόσα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν στο δημόσιο, σε ποιους είναι χρεωμένα και τι λογαριασμούς κάνει ο καθένας.
Τώρα λοιπόν που ο κόμπος έφτασε στο χτένι αποφάσισαν να ψάξουν και να μάθουν τι πληρώνει ο ελληνικός λαός για να μιλούν οι υπάλληλοι του δημοσίου, οι υπουργοί, οι διευθυντές και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Τα έξοδα αυτά υπολογίζονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων για να καλύψει 350 εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει την τρύπα στον προϋπολογισμό. Προτίμησαν δηλαδή να κατεβάσουν κι άλλο το επίπεδο ζωής των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού παρά να νοικοκυρέψουν τα έξοδα του αδηφάγου κράτους!
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής προχωρούν στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των τηλεφωνικών συνδέσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου - από τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τη σύνδεση στο τελευταίο ΚΕΠ της επικράτειας. Το έργο αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και αν επιτύχει θα δοθεί συνέχεια με άλλες δημόσιες δαπάνες όπως είναι τα ταξίδια, τα ενοίκια μέχρι και οι λογαριασμοί του... ηλεκτρικού.
ΕΤΣΙ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Αυτή τη στιγμή, δεν είναι καν γνωστός ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων που έχουν «χρεωθεί» στις δημόσιες υπηρεσίες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσφατη έρευνα ανεβάζει τη δημόσια τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 285 εκατ. ευρώ.
Στον τακτικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό της τάξεως των 125 εκατ. μόνο για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι δαπανώνται επιπλέον 10 εκατ. εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Για τους δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης (συνολικά υπερβαίνουν τις 30.000) η δαπάνη εκτιμάται ότι φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ. Το αν τα ευρήματα της έρευνας και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και σε ποιο βαθμό, θα φανεί έως το τέλος Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε η ΓΓΠΣ προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη «απογραφή».
Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι καταχωρίσεις των στοιχείων θα γίνονται στο σύστημα ΕΣΥΠ (Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών) το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει παραγωγικά από την 1η Μαΐου. Μέσα σε τρεις μήνες –δηλαδή μέχρι τέλος Ιουλίου– όλοι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να εγγραφούν στο «μητρώο φορέων του Δημοσίου», που θα τηρείται στο ΕΣΥΠ. Στο σύστημα θα δηλώνονται:
1. Οι οικονομικές απαιτήσεις των εταιρειών, όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούς.
2. Τα πάγια κόστη και τα στοιχεία κλήσεων ανά προορισμό (αστικά, υπεραστικά, κινητά κ.λπ). «Θα μπορούμε με ευκολία να εντοπίσουμε υπερχρέωση του Δημοσίου για διεθνείς κλήσεις ή τηλεφωνήματα σε αριθμούς τύπου 090» υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας. Στη βάση δεδομένων, η καταχώριση των λογαριασμών θα γίνεται ανά σύνδεση έτσι ώστε να φαίνονται οι χρεώσεις για κάθε σταθερό ή κινητό ξεχωριστά.
Διαβάστε επίσης: