ΣτΕ: Νόμιμο το «κούρεμα» των ομολόγων

Νόμιμο και με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε για λογούς δημοσίου συμφέροντος το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012.

ΣτΕ: Νόμιμο το «κούρεμα» των ομολόγων
2'

Με δυο αποφάσεις της (υπ' αριθμ.1116 και 1117/2014) η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και με ψήφους (31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) δέχθηκε ότιναι μεν η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά«δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη», έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις η πράξη του υπουργικού συμβουλίου (5/2012) με την οποία καθορίστηκαν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων εκδόθηκε, καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας. Δηλαδή για την αποφυγή της στάσης των πληρωμών.

Έτσι, κρίθηκε ότι το κούρεμα των ομολόγων, δεν προσκρούει στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή του κράτους δικαίου, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνεται η ασφάλεια του δικαίου στις οικονομικές συναλλαγές, ούτε όμως και στο άρθρο 5 του Συνταγματικού χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν ελεύθερα οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Επιπλέον το κούρεμα των ομολόγων, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4),διότι ήταν γενική η ρύθμιση που έγινε, ενώ η Πολιτεία χορήγησε σε όλους τους επενδυτές νέους τίτλους με τον ίδιο χρόνο λήξης (έως το 2042), χωρίς να ληφθεί υπ΄ όψη ο προσδόκιμος χρόνος ζωής. Ακόμη, το κούρεμα των ομολόγων,σύμφωνα πάντα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν προσκρούει στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύουν την περιουσία.

Για τους λόγους αυτός απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων.

Οι ομολογιούχοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%. Μάλιστα,σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, οι ομολογιούχοι υποχρεούνται να πληρώσουν δικαστικά έξοδα τα οποία ανέρχονται στα 1.380 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα κάνει ο Στουρνάρας στη Φρανκφούρτη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή