Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 το συλλαλητήριο προς τη Βουλή κατά της δημιουργίας φυλακών ύψιστης ασφαλείας.
1'


Οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν την πορεία τους στα Προπύλαια απ΄όπου και ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους.

Η σημερινή κινητοποίηση διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων» και το σύνθημα που κυριάρχησε είναι «Όχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο».

Οι κρατούμενοι αναφέρουν ότι στις φυλακές τύπου Γ δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδεια. Θα εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, χωρίς να υπολογίζεται κανένα ευεργετικό μέτρο για τη μείωσή της. Θα παραμένουν σε αυτήν για τουλάχιστον 10 χρόνια, με δυνατότητα επανεξέτασης και ανανέωσης της κράτησης ανά 2 χρόνια.

Οι καταδικασμένοι σε ισόβια με τον τρομονόμο δεν θα έχουν δικαίωμα απόλυσης υπό όρους αν δεν συμπληρώσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ποινής. Δεν θα έχουν δικαίωμα εργασίας. Θα υπάρχει σαφής περιορισμός στα επισκεπτήρια και γενικότερα στην επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

Επίσης εκτιμούν ότι με το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται η έννοια της εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνονται στην πράξη νομικά κεκτημένα όπως το τεκμήριο της αθωότητας και τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας στην έκτιση της ποινής.

Ακόμη αναφέρουν ότι θεσμοθετείται το βασανιστήριο της απομόνωσης ως τρόπο πειθάρχησης όσων αντιδρούν.

Η Πρωτοβουλία ζητεί να αποσυρθεί «το τρομο-νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που οδηγεί σε φυσική και ψυχική εξόντωση τους κρατούμενους».