Coca-Cola Τρία Έψιλον και ΑΥΡΑ: Επιστροφή αγάπης στη φύση

Πέντε χρόνια τώρα, με συνέπεια και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον σχεδίασε και υλοποίησε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση Έχουν τη Δική τους Αύρα» με στόχο την προστασία της ελληνικής φύσης.

Coca-Cola Τρία Έψιλον και ΑΥΡΑ: Επιστροφή αγάπης στη φύση
3'

Με στόχο την ανάπλαση και προστασία της βιοποικιλότητας το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, προχώρησε στην υλοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού της βίδρας, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και στη δημιουργία δασικού βοτανικού κήπου στο Καρπενήσι.

Μέσα από ένα απολογιστικό video, η δύναμη του περιβαλλοντικού προγράμματος οπτικοποιείται και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον και τις ανάγκες του για ανάπλαση και προστασία της βιοποικιλότητας. Ανάγκες στις οποίες οφείλουμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες να ανταποκρινόμαστε, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!

bidra

Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα

Tο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, υλοποίησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ν.Α άκρο του Νομού Φλώρινας στα όρια του Δήμου Αμύνταιου.

Στην περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα (πάνω από 150 φυτικά είδη) και πανίδα. Η παρόχθια δασική βλάστηση κυριαρχείται κυρίως από είδη ιτιάς, λεύκης και σκλήθρου. Ακόμα, συναντάμε 12 είδη θηλαστικών (π.χ. λύκο, ασβό, λαγόγυρο), 7 είδη αμφίβιων (π.χ. δενδροβάτραχος, λιμνοβάτραχος, χωματόφρυνος, τρίτωνας), 7 είδη ερπετών (π.χ. νερόφιδο, σαύρες, βαλτοχελώνα) και 8 είδη ψαριών (π.χ. γριβάδι, τούρνα, μουρμουρίτσα).

Στη παρόχθια περιοχή των λιμνών ζει η ευρασιατική βίδρα, η παρουσία της οποίας σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος. Η βίδρα συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη γι’ αυτό, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ στοχεύει στην προστασία του είδους και του βιοτόπου του, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, με την εφαρμογή της πρώτης στην Ελλάδα πιλοτικής καταγραφής της κατάστασης του πληθυσμού.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της βίδρας και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος, μέσα από τη χρήση υπέρυθρων καμερών με στόχο να προστατέψει τη βίδρα, να βοηθήσει όλη την περιοχή των λιμνών και να συμβάλλει στην καθαρότητά τους.

Βοτανικός Κήπος στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη δημιουργία και ανάδειξη του Βοτανικού Κήπου στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, Καρπενησίου. Η μελέτη του έργου υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λαμίας, Παράρτημα Καρπενησίου. Σε όλες τις εργασίες συμμετείχαν 200 και πλέον φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ. Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλόβρυσου σχεδιάστηκε για να είναι ανοιχτός και ελεύθερος σε όλους τους επισκέπτες, προκειμένου να αναδείξει την τοπική χλωρίδα και να προωθήσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.

H δύναμη του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΥΡΑ δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις που θα μας φέρουν όλους ακόμα πιο κοντά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή