Χαρούπι: Η Ελλάδα ανακαλύπτει ξανά… χαμένους θησαυρούς

Το χαρούπι είχε συνδεθεί με δύσκολες περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.
2'

Ωστόσο, στάθηκε ικανό να δώσει τροφή και σε ανθρώπους και να χρησιμοποιηθεί κι ως ζωοτροφή. Κι επειδή η Ιστορία επαναλαμβάνεται, η παρεξηγημένη χαρουπιά ή ξυλοκερατιά, όπως την ξέρει κι άλλος κόσμος, θα ντυθεί στα κρητικά για να δώσει ώθηση και σε άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με την ελευθεροτυπία, στο νησί της Κρήτης μερικοί παραγωγοί έχουν ασχοληθεί με τα παξιμάδια χαρουπιού, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να βγάλουν στην αγορά χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο κ.ο.κ. Με ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το άλλοτε ταπεινό χαρούπι θεωρείται σημαντική γλυκαντική ουσία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υγιεινή διατροφή.

Ο Βαγγέλης Καρκάνης είναι από τους λιγοστούς που τόλμησαν να βγάλουν στην αγορά παξιμαδάκι χαρουπιού, με τίτλο: «Λευκά Ορη» - Καρκάνης. Με καταγωγή από τ' Ασκύφου Χανίων, μακριά από το κέντρο της πόλης, δίνουν νέα ταυτότητα σ' ένα παραδοσιακό προϊόν και βάζουν σε πειρασμό Ελληνες και ξένους, που θα περάσουν από τα μέρη του.

Χαρούπι, η παρεγηξημένη πολύτιμη τροφή!

Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τα χαρούπια, λίγοι εκτιμούμε όμως την καταπληκτική αυτή τροφή. Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον), είναι ο καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), που είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς. Όταν ωριμάζει ξεραίνεται και γίνεται σοκολατί. Παρόλο που σήμερα η λευκή ζάχαρη έχει κυριαρχήσει στην παρασκευή γλυκών, μέχρι και πριν από μερικούς αιώνες ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο ήταν η υγιεινή «σοκολάτα», που φύεται στα δέντρα αυτά.

Σύμφωνα με το periplanomeno, το χαρούπι είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στη δεκαετία του 1950 έδειξαν ότι χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο στο γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν τα γεύματά τους, σταματώντας τη διάρροια. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στην καναδική Medical Association Journal, από 230 βρέφη με διάρροια, μόνο τρία δεν θεραπεύτηκαν με την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους. Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας στα ζώα, και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους. Οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη που περιέχονται στα χαρούπια όχι μόνο ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία