Σύσκεψη στα Χανιά για την αντιπυρική προστασία

Με βάση τις δυσκολίες που παρουσιάζει το ανάγλυφο της Κρήτης σχεδιάζεται για το φετινό καλοκαίρι η στρατηγική για την αντιπυρική θωράκιση του νησιού, όπως δήλωσε την Παρασκευή από τα Χανιά περιφερειάρχης Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρχιπύραρχος Δημήτρης Ραπανάκης.

Σύσκεψη στα Χανιά για την αντιπυρική προστασία
2'

Ο κ. Ραπανάκης συμμετείχε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για τις πυρκαγιές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της αντιπυρικής προστασίας για την περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ραπανάκη, με βάση το γενικό σχέδιο που εκπονείται θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πρόληψη με συνεχείς περιπολίες και ανάπτυξη πυροφυλακείων.

Ιδιαίτερο βάρος θα δίνεται τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών. Παράλληλα, και φέτος θα ζητηθεί η από αέρος ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με τη διάθεση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο νησί.

Επίσης, θα ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους και υπηρεσίες ο καθαρισμός των αγροτικών δρόμων ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στις αστικές περιοχές θα ζητηθεί από τους δήμους η τοποθέτηση, όπου δεν υπάρχουν, υδροστασίων, ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί στην πυροπροστασία του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, την ευθύνη και τον σχεδιασμό των μέτρων έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ, όπως τόνισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, καθοριστικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό θα παίξουν και το φετινό καλοκαίρι οι εθελοντικές ομάδες.

Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης επισήμανε ότι κλειδί για την αντιπυρική προστασία είναι ο καλός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία πυροσβεστικού ελικοπτέρου επισημαίνοντας την ανάγκη να δρομολογηθεί η άφιξή του με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Δέκα άτομα γρονθοκόπησαν οδηγό στη μέση του δρόμου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή