Συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

«Ο Σαξώνης είχε συνεργάτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία» υποστήριξε ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ορθολογισμός» που ανέλαβε το 2002 τη λειτουργία του διπλογραφικού συστήματος στο δήμο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Πανοζάχος.
2'

Στην κατάθεσή του, κατά τη σημερινή 28η μέρα της δίκης, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο μάρτυρας εκτίμησε -με βάση τους υπολογισμούς του- ότι το ποσό που υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, προσδιορίζοντάς το χαμηλότερα από τα 17,9 εκατ. ευρώ, όπως κατέληξε το πρωτόδικο δικαστήριο.

Πάντως, Δ. Πανοζάχος -φοροτεχνικός και μέτοχος στην «Ορθολογισμός»- αμφισβήτησε ευθέως το διαχειριστικό έλεγχο της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε επίθεση. «Είχε ημιτελής γνώση. Δεν γνώριζε πως λειτουργούν οι δήμοι και το διπλογραφικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση δε με όλους τους προηγούμενος μάρτυρες, ο Δ. Πανοζάχος επέμεινε ότι το διπλογραφικό σύστημα λειτούργησε κανονικά, ενώ επεσήμανε ότι ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης έκανε μόνος του την υπεξαίρεση, έχοντας συνεργάτες στη ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο τμήμα μηχανοργάνωσης του δήμου. Η υπεξαίρεση, είπε, θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή μόνο με διασταύρωση στοιχείων και ελέγχους από την εφορία και τα ταμεία.

Νωρίτερα, κατέθεσε συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της ταμειακής υπηρεσίας, μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Ο Ανέστης Χατζής εξέφρασε την άποψη ότι η υπεξαίρεση ήταν αποκλειστικά έργο του Π. Σαξώνη. «Γιατί να βάλει συνέταιρο στην τσέπη του» διερωτήθη, όταν κλήθηκε από το δικαστήριο να απαντήσει εάν ο κατηγορούμενος πρώην συνάδελφός του είχε συνεργούς, ενώ τον χαρακτήρισε προσεκτικό στις κινήσεις του. Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο, Μ. Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Προκαταβολή επιδόματος τέκνων σε 670.000 οικογένειες