Δεν έχουν θέση τα σκυλιά στις παραλίες
Οι νομοθέτες αγνοούν τις δεκάδες φονικές επιθέσεις σκύλων εναντίον λουόμενων και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η παρουσία τους στην παραλία
Μπορεί οι παραλίες να αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να τις χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, πολλώ δε μάλλον με τρόπο που να αντίκειται στο κοινό συμφέρον, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.
Η παρουσία των σκύλων στις παραλίες μπορεί να θεωρείται δεδομένη από τους ιδιοκτήτες τους που θέλουν να συνοδεύονται από το κατοικίδιό τους –άλλωστε κατοχυρώνεται και από το νόμο -ωστόσο τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητα ή να θεωρούνται αμελητέα και ακόμα περισσότερο απίθανα.
Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στις παραλίες και να κολυμπούν στη θάλασσα, με τους δήμους της χώρας να είναι οι αρμόδιοι για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες θα αναγράφεται καθαρά η εν λόγω απαγόρευση.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ, ενώ οι καταγγέλλοντες μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Το ύψος των προστίμων ορίζεται από τον εκάστοτε λιμενάρχη, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Ωστόσο, δεν αφαιρείται εν γένει το δικαίωμα από τους ιδιοκτήτες σκύλων να τα μεταφέρουν στις παραλίες υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα ο Κανονισμός αναφέρει: Στις απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνονται παραλιακές τοποθεσίες όπου δεν συχνάζουν λουόμενοι.
Συνεπώς, η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό της ως χώρου λουομένων και την εφαρμογή της απαγόρευσης της προαναφερόμενης διάταξης.
Στην περίπτωση κατά την οποία σε μια παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου εντός του θαλάσσιου χώρου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.
Αν, όμως, στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης του ζώου οφείλει είτε να το απομακρύνει είτε να ασφαλίσει κατάλληλα το ζώο και να το ακινητοποιήσει σε συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μη κυκλοφορεί εντός του χώρου και σε απόσταση ασφαλείας από τους λουόμενους τέτοια ώστε να μην παρενοχλούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3).
Άρα, ο σκύλος μπορεί να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και ο ιδιοκτήτης να έχει πάντα μαζί το βιβλιάριο υγείας του, για να αποδείξει ότι είναι εμβολιασμένος, εφόσον του ζητηθεί, καθόσον ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου.
Ο νόμος θα μπορούσε να είναι ιδανικός εάν οι κοινωνίες ήταν ιδανικές. Και εξηγούμε: Πώς μπορεί κάποιος που έχει πάει με τα παιδιά του στην παραλία να είναι σίγουρος ότι ο σκύλος που βρίσκεται δίπλα τους είναι όντως εμβολιασμένος; Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν ο σκύλος αυτός δεν μεταφέρει κάποια μολυσματική ασθένεια ή δεν έχει τσιμπούρια ή ψύλλους;
Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη του σκύλου ότι τηρεί τις προϋποθέσεις για την παρουσία του ζώου στην παραλία και μεριμνά για την ασφάλεια και την υγιεινή όσων επίσης βρίσκονται εκεί.
Και πάλι όμως πως μπορεί κανείς να εφησυχάσει, όταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων, οι οποίοι πολλές φορές υπερβάλουν εαυτούς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των τετράποδων, δεν νοιάζονται ούτε καν για την περισυλλογή των περιττωμάτων, αγνοώντας ακόμα και τους πιο στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής;
Επιπλέον, πώς μπορεί ένας λουόμενος να είναι σίγουρος ότι το μπάνιο του στην παραλία δεν θα καταλήξει σε εφιάλτη, όταν είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες τα περιστατικά αιματηρών επιθέσεων από σκύλους που έχουν καταγραφεί διεθνώς.
Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε επιθέσεις αδέσποτων, όπως μπορεί να είναι ο σκύλος που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, ο οποίος κυριολεκτικά σκόρπισε τον πανικό σε παραλία της Ισπανίας:
Υπάρχουν δυστυχώς πολλά άλλα περιστατικά, όπου σκύλοι που βρίσκονταν σε παραλίες μαζί με τα αφεντικά τους ξέφυγαν της προσοχής τους και επιτέθηκαν σε λουόμενους, προκαλώντας τους από αμυχές και δαγκωνιές μέχρι θανάσιμα τραύματα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση ενός κολυμβητή σε παραλία της Αυστραλίας, του Roy Hare, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από ένα πιτ μπουλ τεριέ ενώ μάλιστα κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι ευτυχώς που το σκυλί επιτέθηκε σε εκείνον και όχι σε κάποιο παιδάκι, γιατί τότε τα τραύματα ίσως να ήταν πολύ πιο σοβαρά.
«Ο ιδιοκτήτης ήταν απολογητικός αλλά δεν έχει σημασία. Οφείλει να είναι υπεύθυνος για το σκύλο του», πρόσθεσε ο Hare.
Πιο σοβαρό ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε σε παραλία της Βρετανίας, όπου ένας 30χρονος άνδρας τραυματίστηκε εξαιρετικά σοβαρά από τα δύο σκυλιά που είχε βγάλει βόλτα ο ιδιοκτήτης τους.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τα σκυλιά δείχνοντας απίστευτη επιθετικότητα, τον δάγκωναν, γυρνούσαν για λίγο στον ιδιοκτήτη τους και στη συνέχεια επέστρεφαν και πάλι με άγριες διαθέσεις εναντίον του θύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκυλιά τραυμάτισαν ακόμα και έναν από τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τα σταματήσουν και να σώσουν τον άτυχο 30χρονο.
Τα δικαιώματα των ζώων είναι εξίσου θεμελιώδη και αναφαίρετα με αυτά των ανθρώπων και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταπατώνται ή να καταλύονται.
Όμως, όπως σε κάθε περίπτωση, το μέτρο είναι αυτό που αναδεικνύει κάτι σε «άριστο» και όχι οι επιπόλαιες αποφάσεις που λαμβάνονται με πρόσχημα κάποιες δήθεν ευαισθησίες.
Ο σκύλος είναι αναντίρρητα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.
Ωστόσο η φιλία αυτή μπορεί να πραγματωθεί και να ευοδωθεί σε δεκάδες άλλα μέρη, πλην των παραλιών.
Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η επαναφορά της ρητής απαγόρευσης της παρουσίας των ζώων στις παραλίες...
Διαβάστε επίσης:
Ηλεία:Στο νοσοκομείο 4χρονο παιδί από άγρια επίθεση λυκόσκυλου!
Σκυλιά κατασπάραξαν νεογέννητο και θανατώθηκαν!
«Φήμη» ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πέταξε τον θείο του σε πεινασμένα σκυλιά