Επιμένει το υπ. Οικονομικών παρά τις αδικίες στο κοινωνικό μέρισμα

Παρά τις αδικίες και τις έντονες διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό από το κοινωνικό μέρισμα πολιτών που φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα όντας άνεργοι, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην αρχική άποψη που διατύπωσε και ο γενικός γραμματέας κ. Θεοχάρης. Με άτυπη ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλα χρήματα πλην των 450 εκατομμυρίων ευρώ και ότι δεν αντιμετωπίζει τους άνεργους ως μονάδες, αλλά ως νοικοκυριά!
2'

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση των αδικιών το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει - έστω και άτυπα - σε νέες διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του κόσμου. Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί του υπουργείου δεν πείθουν κανέναν, αφού τα ίδια ισχυρίστηκε και ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης στο διαδίκτυο.

Όπως φαίνεται, το οικονομικό επιτελείο στέκεται ιδιαίτερα στους φιλοξενούμενους, προφανώς γιατί δεν υπολόγισε το πόσοι είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο πατρικό τους, λόγω της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας.

«Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία μέρος των θυσιών της με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού 2013. Το ποσό προς διανομή διαμορφώθηκε στα 450 εκατ. ευρώ και το σύνολο του εν λόγω ποσού επιστρέφεται στα ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και με μικρή ακίνητη περιουσία, ανεξάρτητα από το κριτήριο περί φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται στο πλαίσιο του νοικοκυριού που διαμένει υπό την ίδια στέγη και μοιράζεται τα καθημερινά κόστη επιβίωσης του εν λόγω νοικοκυριού», λένε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν το θέμα των φιλοξενούμενων, τονίζουν ότι: «Ο φιλοξενούμενος ενήλικας προσαυξάνει το εισόδημα του κύριου δικαιούχου κατά 2.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος όπως είναι φυσικό δεν το δικαιούται γιατί δεν αποτελεί ξεχωριστό νοικοκυριό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των κυρίων δικαιούχων με δεδομένο βασικό όριο εισοδήματος 6.000 ευρώ. Εάν, αντίθετα, αποφασίζονταν να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα και στους φιλοξενούμενους, τότε το βασικό όριο εισοδήματος για τον κύριο δικαιούχο θα έπρεπε να μειωθεί στα π.χ. 4.500 ευρώ, καθώς ο βασικός περιορισμός της κυβέρνησης είναι ότι το προς διανομή ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 450 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν δικαιότερη διανομή δεδομένου ποσού από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταλήξει στα νοικοκυριά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Απαντώντας για τους ανέργους, αναφέρουν: «ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους, με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014».

Διαβάστε επίσης:

Δεν δίνουν το επίδομα του «πλεονάσματος» σε ανέργους!