Αναλύσεις DNA κατεψυγμένων μαμούθ στα...Γρεβενά

Αναλύσεις DNA από κατεψυγμένα μαμούθ στη Σιβηρία, μελέτες για τη χρήση των ελεφάντων από τους ανθρώπους στην αρχαιότητα αλλά και αναπαραστάσεις της μάχης των μαμούθ για την κυριαρχία του πιο δυνατού στη φύση.

Αναλύσεις DNA κατεψυγμένων μαμούθ στα...Γρεβενά
4'

Αυτά είναι τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους Συγγενείς τους που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 9 Μαΐου στα Γρεβενά, τη Σιάτιστα και την Πτολεμαΐδα.

Η διοργάνωση προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς 130 ειδικοί επιστήμονες και παλαιοντολόγοι από διαφορετικά σημεία της γης θα επισκεφθούν τη Δυτική Μακεδονία.

«Η μελέτη του DNA κατεψυγμένων μαμούθ από τη Γιακουτία της Σιβηρίας αλλά και αναλύσεις που έγιναν στον εγκέφαλο ενός τέτοιου ζώου από Ρώσους επιστήμονες είναι ό,τι πιο καινούριο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια έρευνα καθώς τα δεδομένα βγήκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες», εξηγεί η αν. Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Τσουκαλά.

Η ίδια τονίζει ότι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σχετικές ανακοινώσεις, από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους εξαφάνισης των μαμούθ.

Παράλληλα, οι επιστήμονες του κλάδου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την παρουσίαση μελέτης του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ από το Ισραήλ για τη χρήση των ελεφάντων στην αρχαιότητα και τη χρησιμότητα του κρέατός τους για την επιβίωση των ανθρώπινων πληθυσμών.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, τα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν αναδεικνύουν τη σημασία των προβοσκιδωτών του τόπου στην κατανόηση του παρελθόντος, καθώς προκύπτουν συμπεράσματα για το κλίμα και τη γεωγραφία του πριν από εκατομμύρια χρόνια.

«Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει βρεθεί ο Στεγόδοντας, ένα μαμούθ όμοιο του οποίου δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού», σημειώνει από την πλευρά της η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου. Όπως εξηγεί, οι μελετητές που θα συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο θα θαυμάσουν από κοντά τους χαυλιόδοντες του εν λόγω μαμούθ που βρίσκονται στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας ενώ στους τοίχους του κτιρίου θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες μια τεράστια ζωγραφική αναπαράσταση της μάχης των μαμούθ.

Παράλληλα κάθε αποστολή θα φέρει στις αποσκευές της ευρήματα και εκθέματα που έχουν βρεθεί στους παγετώνες της Σιβηρίας ενώ το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει μέρος της συλλογής που δώρισαν οι αδελφοί Άρης και Αλέξανδρος Μπακαΐμη και περιλαμβάνει κοχύλια και ένα δόντι καρχαρία ηλικίας εκατομμυρίων χρόνων από την περιοχή του Βοΐου, τότε που το τοπίο ήταν εντελώς διαφορετικό καθώς αποτελούνταν από θάλασσα...

Επιπλέον μαθητές από τα σχολεία της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου και να κατασκευάσουν μικρογραφίες προβοσκιδωτών με πηλό ώστε να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και την προϊστορία του τόπου.

Ως ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος, η κ. Ορφανίδου επισημαίνει το γεγονός ότι τη διοργάνωση διεκδίκησαν η Κίνα και η Ρωσία. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέηπ Τάουν της Αφρικής, το Γουόλονγκονγκ της Αυστραλίας, το Ρίο Ντε Τζανέριο της Βραζιλίας, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, το Πεκίνο, το Κουσάτσου της Ιαπωνίας αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς στη «γηραιά ήπειρο» υπάρχουν άφθονα απολιθώματα προβοσκιδωτών, τα οποία μαρτυρούν πως η εικόνα του πλανήτη μας ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη που υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν.

Τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκε στα Γρεβενά ομοίωμα ενός μαμούθ σε φυσικό μέγεθος, το οποίο θα τοποθετηθεί για τον επόμενο μήνα στο πολιτιστικό κέντρο των Γρεβενών στο πλαίσιο προσφοράς από το Μουσείο Μαμούθ που βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν όλη την Ελλάδα, φτάνοντας στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αθηνών όπου φυλάσσονται απολιθώματα από θέσεις παγκοσμίου φήμης, όπως το Πικέρμι και η Μεγαλόπολη. Τελικός τους προορισμός θα είναι το Σπήλαιο Χαρκαδιό στην Τήλο, μέσα στο οποίο έχουν βρεθεί οστά από τους τελευταίους ελέφαντες της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Ανακαλύφθηκε ένα αξιοπερίεργο είδος δεινοσαύρου!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή