Θεσσαλονίκη: Άνδρες των ΜΑΤ διδάσκουν ορθογραφία, ιστορία και έκθεση

Τέσσερις άνδρες των ΜΑΤ προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά στο Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη διδάσκοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ορθογραφία, έκθεση και ιστορία
5'


Σε εκπαιδευτικό καταφύγιο για τα παιδιά του έχει μετατραπεί τα τελευταία τρία χρόνια το Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη. Δάσκαλοι των 20 και πλέον μαθητών είναι τέσσερις άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι κάθε Κυριακή προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά του Κέντρου, διδάσκοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ορθογραφία, έκθεση και ιστορία.

Οι τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν κατάρτιση στα παραπάνω αντικείμενα, επέλεξαν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά στο πλαίσιο εξωσχολικών δραστηριοτήτων αλλά και μιας άτυπης ενισχυτικής διδασκαλίας. Με αυτό τον στόχο κάθε Κυριακή οι τέσσερις αστυνομικοί, ο Σάββας Ταχματζίδης, ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης, ο Ιωάννης Πανάγος και ο Μενέλαος Λυμπεράκης, ντύνονται με τα... πολιτικά τους, αφήνουν πίσω τους τα προβλήματα και το άγχος από την επικίνδυνη δουλειά τους στις ειδικές δυνάμεις καταστολής και αφιερώνονται στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Μαζί τους γίνονται για λίγο κι αυτοί παιδιά, αφού εκτός από δάσκαλοι είναι και φίλοι με τους μαθητές τους. Παίζουν, διαβάζουν και διασκεδάζουν μαζί τους, αλλά πάνω από όλα μαθαίνουν στα παιδιά να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Την πρωτοβουλία των αστυνομικών για την εθελοντική διδασκαλία στα παιδιά του Παπάφειου ανέλαβε πριν από τρία χρόνια ο Σάββας Ταχματζίδης, υπαστυνόμος Α', ο οποίος πριν καλέσει τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν στο εγχείρημα συνάντησε τον διευθυντή του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας. Το αίτημά του, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε αμέσως δεκτό από τη διοίκηση, καθώς δεν υπήρχε τίποτε καλύτερο από τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών τις Κυριακές.

"ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ"
Οι τέσσερις άνδρες των ΜΑΤ, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχου Κωνσταντίνου Τζιμόπουλου, ανέλαβαν δράση το 2011 και μέχρι σήμερα κάθε Κυριακή από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.15 το βράδυ μαθαίνουν στα παιδιά τον σωστό τρόπο να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και να αποφεύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, κάνουν επανάληψη στο μάθημα ιστορίας, διδάσκουν έκθεση και ορθογραφία. "Προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι τα όνειρα είναι ζωή. Τους λέμε με τον τρόπο μας να δώσουν ζωή στα όνειρά τους. Να προσπαθήσουν για το καλύτερο, να προσπαθήσουν να είναι πάνω από όλα άνθρωποι", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ταχματζίδης. Εξηγεί ότι η πρωτοβουλία τους κινείται σε εθελοντική βάση και ότι δεν είναι καθηγητές, αλλά αστυνομικοί. Προσπαθούν, όπως λεει, να δημιουργήσουν έναν πυρήνα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ερεθισμάτων κοινωνικής κατεύθυνσης με άξονα και τον μελλοντικό προσανατολισμό των μικρών τους φίλων. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία των αστυνομικών, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής κ. Τζιμόπουλος αναφέρει ότι πάνω από όλα είναι αξιέπαινη. "Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα για την προσπάθεια που κάνουν οι αστυνομικοί να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά και θεωρώ ότι είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει να βρει μιμητές", σημειώνει ο ίδιος.

Οι τέσσερις άνδρες των ΜΑΤ έχοντας ως εφόδια τις σπουδές τους -ο Σ. Ταχματζίδης είναι πτυχιούχος ΤΕΙ, ο Αλ. Γεωργιάδης πτυχιούχος ψυχολόγος, ο Ι. Πανάγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και ο Μ. Λυμπεράκης φοιτητής ηλεκτρολογίας- βρήκαν γόνιμο έδαφος στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, αφήνοντας σπόρους γνώσης στα 20 και πλέον παιδιά που διδάσκουν. Όπως εξηγεί ο κ. Ταχματζίδης, η παρουσία τους κάθε Κυριακή στο Παπάφειο δεν βοηθά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους αστυνομικούς. "Κάποια πράγματα τα κάνεις για την ψυχή σου, όχι γιατί πρέπει ή γιατί χρειάζεται. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται πολύ περισσότερα από μας, αλλά θεωρώ ότι κι εμείς με τον τρόπο μας βάζουμε ένα λιθαράκι στη διαπαιδαγώγησή τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπαστυνόμος Α'.
Στο πλαίσιο της κυριακάτικης διδασκαλίας, τα παιδιά του Παπάφειου συζητούν με τους εθελοντές αστυνομικούς διάφορα θέματα τα οποία τους απασχολούν, από τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό μέχρι και το μείζον ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς είναι σε θέση να γνωρίζουν πού και πώς μεγαλώνουν. Τα παιδιά, όπως εξήγησε ο Σ. Ταχματζίδης, είναι ανοιχτά σε διάφορες συζητήσεις, έχουν απορίες, ενδιαφέροντα και διάθεση να μάθουν όσο γίνεται περισσότερο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή έξω από το Κέντρο. "Δεν ξεχνάμε τι δουλειά κάνουμε, αλλά αυτό που γίνεται στο Παπάφειο δεν έρχεται σε αντίθεση με τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα. Αντίθετα, μας γεμίζει δύναμη και κουράγιο για τα δύσκολα που μας περιμένουν την επόμενη μέρα".

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
Στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς τους, οι τέσσερις αστυνομικοί κάλεσαν προσφάτως και δύο ολυμπιονίκες, τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και την Τασούλα Κελεσίδου, για να μιλήσουν στα παιδιά του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας του Παπάφειου για την αναγκαιότητα της άθλησης, τη σκληρή προετοιμασία και την επίπονη διαδρομή στον χώρο του πρωταθλητισμού. Τους μίλησαν για το δίδαγμα που προσφέρει ο αθλητισμός, ότι δηλαδή ο καθένας μπορεί να γίνει σημαντικός και σπουδαίος, αν εργαστεί και αξιοποιήσει το όποιο ταλέντο του, και πως ο καθένας μπορεί να γίνει αθλητής και μεγάλος πρωταθλητής αρκεί να το προσπαθήσει.

πηγή: seleo.gr

Διαβάστε επίσης: Los Lambicos: Πολίτες συμβάλλουν στην καθαριότητα της Θεσσαλονίκης