Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα σήμερα στο 13ο ThessISMUN στο ΠΑΜΑΚ
Το 13ο ThessISMUN διοργανώνεται από την ακαδημαϊκά υπεύθυνη Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.
Φέτος το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Δρ. Αθανάσιο Καΐση, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ευρεσιτεχνιών. Για το έργο του τιμώμενου θα μιλήσει η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χαρούλα Απαλαγάκη.
Με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου, αύριο στις 13:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, με την παρουσία του Πρύτανη Καθηγητή κ. Ιωάννη Χατζηδημητρίου, του τιμώμενου Καθηγητή κ. Αθανασίου Καΐση, της Καθηγήτριας κ. Παρούλας Νάσκου-Περράκη και του Γενικού Γραμματέα του ThessISMUN 2014 κ. Ισίδωρου Δαφνή.
Στο ThessISMUN, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές από τα Πανεπιστήμια: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και την Κύπρο.
Οι φοιτητές που θα λάβουν μέρος, θα εκπροσωπήσουν 119 κράτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, του A.E.R. κ.α., κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών, όπως ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνούς δικαίου κ.α.
Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στους Διεθνείς Οργανισμούς, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η κατανόηση της ανάγκης για την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.
Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία 13 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Με το δεξί μπαίνει στο καλοκαίρι η Χαλκιδική