Το success story: Φεύγουν από την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά
Φεύγουν από την Ελλάδα με την ελπίδα να αναγνωρίσει κάποιος την αξία τους και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά τους. Έλληνες επιστήμονες με πτυχία και μεταπτυχιακά που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μια δεύτερη ευκαιρία.
Η δημοσιογράφος του euronews Έφη Κουτσοκώστα πήγε στη Σουηδία και συνάντησε κάποιους από τους χιλιάδες Έλληνες που έφτασαν στη χώρα για να αναζητήσουν δουλειά. Η Ελευθερία Γεροφωκά είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Έφυγε από την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια και ήρθε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Σήμερα, έχοντας μάθει και τη γλώσσα, σκηνοθετεί τη δική της παράσταση στην κρατική σκηνή Angereds.
«Πολλές φορές πήγαινα στο θέατρο και το σπόρβαγκ, σπόρβαγκ είναι το τρόλεϊ, και με έπιαναν τα κλάματα. Και έλεγα κοίτα. Πώς θα τα καταφέρω, πώς θα τα καταφέρω; Το βάρος και το άγχος ενός μετανάστη είναι πολύ μεγάλο», μας λέει η Ελευθερία.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Στη Σουηδία, σε αντίθεση με την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για γιατρούς. Ο Γιώργος Τσικαντιλάκης είναι χειρούργος ορθοπεδικός. Έφυγε από την Ελλάδα λίγο πριν την κρίση γιατί η κρίση στη δική του δουλειά ήταν ήδη αισθητή.
«Μπορείς πάντα να επιλέξεις την ειδικότητά σου αλλά δεν μπορείς να την κάνεις. Τότε έπρεπε να περιμένεις από πέντε μέχρι 7 ή και 8 χρόνια. Και αν δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις για να έχεις κάποιο εισόδημα, απλά πρέπει να περιμένεις», λέει ο Γιώργος.
Το 2012 έφτασαν στη Σουηδία 2.254 Έλληνες, κατά 45,4% περισσότεροι σε σχέση με το 2011 που ξεκίνησε ουσιαστικά το μεγάλο κύμα φυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.
Όλοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι τους λείπει η Ελλάδα και κυρίως οι δικοί τους άνθρωποι. Αλλά τελικά, σκέφτονται να επιστρέψουν;
Ο Γιώργος Τσικαντιλάκης νιώθει ότι «δεν θα μπορούσα να ταιριάξω στο κλίμα ενός δημοσίου νοσοκομείου. Εάν πήγαινα, θα πήγαινα ως ιδιώτης γιατρός αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι για ιδιώτες στην Ελλάδα».
Ρεπόρταζ Spiegel: «Γιατί και ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό»
Την ιστορία του 32χρονου Γιάννη δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel.
Ο Γιάννης είναι άνεργος και παρότι κατάφερε να βρει μια δουλειά επιδοτούμενη από την Ε.Ε. δεν κατάφερε καν να πάρει τον μισθό των 400 ευρώ λόγω... γραφειοκρατίας. Και δεν είναι ο μόνος αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που αναδημοσιεύει το Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στους χιλιάδες νέους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης. «Πολλοί δεν βρίσκουν αυτό που περίμεναν και επιστρέφουν. Άλλοι πάλι επιμένουν και το "παλεύουν"», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρόμοιο και επικριτικό είναι και το ρεπορτάζ της Deutsche Welle το οποίο αναφέρεται στους χιλιάδες άνεργους Έλληνες πτυχιούζους που εγκαταλείπουν την χώρα για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στο εξωτερικό. Επέλεξαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία. «Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πάλι πίσω, είτε γιατί δεν βρήκαν τον παράδεισο που ονειρεύτηκαν, είτε γιατί δεν πήγαν κατάλληλα προετοιμασμένοι, είτε πάλι γιατί δεν είχαν τη στήριξη που χρειάστηκαν.Και κάποιοι μπόρεσαν να μείνουν» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις ζωές δυο νέων παιδιών με πολλά προσόντα από την Ελλάδα που έφυγαν στη Γερμανία για να αναζητήσουν μια ευκαιρία.
«Πιστεύω ότι πρέπει να το ψάξει κανείς από την Ελλάδα. Να μην έρθει εδώ και την επόμενη ημέρα να ψάξει για δουλειά. Ναι μεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ανοιχτές οι πόρτες, δεν μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες» αναφέρει ο Διονύσης, ο ένας εκ των δύο νεών.