Στο ΣτΕ προσέφυγε το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος και πέντε εκδιδόμενες γυναίκες από την Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας ότι οι νέοι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής είναι αντίθετοι σε διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και στο διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής και προσωπικής ελευθερίας.

Στο ΣτΕ προσέφυγε το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος
2'

Στον Δήμο Αθηναίων έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες λειτουργίας των οίκων ανοχής, εκτός από τρεις, ενώ οι σφραγισμένοι οίκοι ανοχής, όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, έχουν ανοίξει και περίπου 500 λειτουργούν παράνομα.

Με το Ν. 2734/1999 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσης και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο των 200 μέτρων, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, κ.λπ.

Μέσα στο 2014 ψηφίστηκαν οι νόμοι 4238 και 4249/2014 οι οποία θέτουν πρόσθετους περιορισμούς στην λειτουργία των οίκων ανοχής. Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων ατόμων σε απόσταση 200 μέτρων από ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Ακόμη, προβλέπεται ότι όσοι ανοίξουν τους σφραγισμένους οίκους ανοχής και τους λειτουργήσουν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τριών μηνών, ενώ η ποινή αυτή δεν μετατρέπεται σε χρηματική, δεν αναστέλλεται και δεν προβλέπεται δικαίωμα άσκησης έφεσης, έτσι ώστε να μπορεί να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Όπως υπογραμμίζεται στις προσφυγές οι διατάξεις παραβιάζουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, αναφέρει το Σωματείο ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, παραβιάζουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του οικονομικού ανταγωνισμού, όπως επίσης παραβιάζουν την προστασία του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας, που και αυτή προστατεύεται από το άρθρο 106 του Συντάγματος.

Η ανυπαρξία πρόβλεψης δεύτερου βαθμού εκδίκασης όσων καταδικαστούν για την αποσφράγιση των οίκων ανοχής, προσκρούει στην ΕΣΔΑ, σύμφωνα με το Σωματείο, αφού παραβιάζεται η «αρχή της δίκαιης δίκης».

Επισημαίνουν ότι λόγω των νέων περιοριστικών όρων θα βρεθούν στο δρόμο τουλάχιστον 7.000 άτομα (εκδιδόμενες, υπηρετικό προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες), ενώ θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, αφού θα λειτουργούν παράνομα οίκοι ανοχής.

Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος έχει πάνω από 5.000 μέλη και όλα τα μέλη του πληρώνουν, όπως σημειώνουν, ΦΠΑ 23%, ενώ τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από το επάγγελμά τους κάθε χρόνο «υπερβαίνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Αεροσκάφος της ΠΑ μετέφερε όργανα για μεταμόσχευση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή