Άφωνοι στο ΥΠΟΙΚ με περιπτώσεις αιτούντων κοινωνικού μερίσματος- Δείτε
Προκλητικές υποθέσεις διαχειρίζονται καθημερινά άνθρωποι του υπουργείου Οικονομικών που εξετάζουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.
Έως τώρα έχουν εγκριθεί 265.000 αιτήσεις, ενώ 344.000 έχουν απορριφθεί και 210.000 δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όμως είναι πως αρκετά νοικοκυριά, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται, καταφεύγουν στη δήλωση ψευδών στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που εσκεμμένα εξαπατούν, παρότι η οικονομική τους κατάσταση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μία τέτοια ανάγκη.
Στις λίστες των αιτούντων για το κοινωνικό μέρισμα υπάρχουν πλούσιοι, με τεράστια ακίνητη περιουσία, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Υπάρχουν όμως και φυσικά πρόσωπα, με μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς αλλά ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα και στις εν λόγω περιπτώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.
Αίσθηση προκαλούν πάντως περιπτώσεις, όπως εκείνη ζευγαριού στην Κηφισιά που παρότι έχει ακίνητη περιουσία 3,9 εκατομμυρίων ευρώ και εισόδημα 65.000 ευρώ, έκανε αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Ανάμεσα στα ζητήματα που έχουν ξαφνιάσει τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι οι 8.000 νέες περιπτώσεις αναπήρων που ζητούν τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, παρότι στις δηλώσεις του 2013 δεν συμπεριέλαβαν τέτοια στοιχεία. Άξιο αναφοράς είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις αιτούντων που φιλοξενούν πάνω από 20 άτομα.
Μερικές από τις περιπτώσεις αιτήσεων που έχουν ενδιαφέρον και παρουσιάζει η «Καθημερινή»:
Διμελής οικογένεια στην Κηφισιά, με ακίνητη περιουσία ύψους 3,9 εκατ. σε περιοχές της Αθήνας -25 κτίσματα και οικόπεδα- ιδιοκατοικούμενη κατοικία 200 τ.μ. και εισόδημα 65.000 ευρώ. Η αίτηση απορρίφθηκε
Αίτηση που περιλαμβάνει έξι άτομα που κατοικούν στην περιοχή του Ιλίου, τα οποία εουν δηλώσει- και τα έξι- αναπηρία άνω του 67%. Η δήλωση εξετάζεται.
Τετραμελής οικογένεια στη Μυτιλήνη με κατοικία 200 τ.μ. κύριοι χώροι και 70 τ.μ. βοηθητικοί χώροι, αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ύψους 20,.000 ευρώ από κατοικίες και 35.000 ευρώ αυτοκινήτου. Ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Η αίτηση απορρίφθηκε.
Τριμελής οικογένεια στα Μελίσσια με ετήσιο εισόδημα 155.000 ευρώ και πισίνα. Η αίτηση απορρίφθηκε.
Τετραμελής οικογένεια στην Καλαμαριά, με ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ- περίπου 200.000 ευρώ κάθε μέλος και εισόδημα 135.000 ευρώ ετησίως. Η αίτηση απορρίφθηκε.
26χρονος άγαμος στη Σαλαμίνα, με χαμηλό εισόδημα και περιουσία, υπέβαλε αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή. Μαζί με τον 26χρονο κατοικούν- φιλοξενούνται 25 υπόχρεοι δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013.
70χρονος εν διαστάσει, με χαμηλό εισόδημα και περιουσία, υπέβαλλε αίτηση που έγινε αποδεκτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι 22 υπόχρεοι φορολογικών δηλώσεων έχουν δηλώσει ότι τους φιλοξενεί.
Διαβάστε επίσης: Λεφτά υπάρχουν... για τους μεγαλοεργολάβους