Θεσσαλονίκη: Με… ποδήλατα ενάντια στην πώληση του νερού!

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
3'

Το Συντονιστικό της πρωτοβουλία SOStetonero διοργανώνει νέα συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, ενώ διοργανώνει δύο ειδικές δράσεις ευαισθητοποίησης το Σάββατο και την Κυριακή.

Η συνάντηση της Παρασκευής θα γίνει στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (στο χώρο του κυλικείου με ώρα προσέλευσης τις 5.30), ενώ το Σάββατο διοργανώνεται Νεροποδηλατοβόλτα στο Μουσείο Ύδρευσης (ραντεβού στις 11.30 π.μ. στο Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ επί της νέας παραλίας) και την Κυριακή προγραμματίζεται Δρόμος Αλληλεγγύης για το Νερό στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ο Δρόμος Αλληλεγγύης 10 χιλιομέτρων συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Δρόμων Υγείας Θεσσαλονίκης (ΣΔΥΘ) και το SOSτε το Νερό, με σημείο συνάντησης το Μέγαρο Μουσικής. Η εκκίνηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. και οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Μέγαρο Μουσικής - Λευκός Πύργος - Λιμάνι (Γερανός) και επιστροφή με τερματισμό στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο Μουσείο Ύδρευσης

Η Νεροποδηλατοβόλτα του Σαββάτου προβλέπει επίσκεψη στο ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το Παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (τη σημερινή ΕΥΑΘ ΑΕ), όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης.

Μετά την επίσκεψη η Νεροποδηλατοβόλτα θα καταλήξει στο περίπτερο ενημέρωσης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας σχετικά με το Δημοψήφισμα για το Νερό.
«Το μουσείο συνεισφέρει στη βιωματική επαφή των πολιτών με την ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Κατ' επέκταση συμβάλλει στην ευαισθητοποίησή μας πάνω σε θέματα εξοικονόμησης νερού και προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια περίοδο κατά την οποία τα θέματα της διαχείρισης, λειψυδρίας και της ερημοποίησης έχουν δυστυχώς μπει στην ατζέντα της επικαιρότητας», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει τότε η Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique), την οποία είχαν ιδρύσει Βέλγοι κεφαλαιούχοι το 1888 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το έργο κατασκεύασαν Βέλγοι τεχνικοί.
Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους:

α. το κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, με τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία (κεντρικό εκθετήριο). Εκεί βρίσκονται τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι παλιοί ηλεκτρικοί πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. Στο χώρο εκτίθεται και μοντέλο σε λειτουργία που δείχνει την παλιά ατμομηχανή με την αντλία από την αρχική ακόμη φάση του αντλιοστασίου.

β. η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (παλιό λεβητοστάσιο), που περιλαμβάνει και τον εντυπωσιακό, αποκατεστημένο χώρο των παλιών ατμολεβήτων.

γ. το κτίριο διοίκησης, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για το νερό και τα υδραυλικά έργα και διατίθεται ένα μοναδικό αρχείο ιστορικών χαρτών, σχεδίων έργων ύδρευσης του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παλιές φωτογραφίες και σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΥΑΘ.

δ. το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

Egnatiapost.gr

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα