«Ναι» στα τατουάζ των ένστολων υπό όρους

Επιτρέπεται να έχουν τατουάζ οι ένστολοι αλλά όχι σε εμφανές σημείο του σώματος τους και υπό την προϋπόθεση ότι η απεικόνιση αυτού είναι συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλλει για τους ένστολους. Δηλαδή να μην παραπέμπει σε ναζιστικά σύμβολα κ.α.
1'

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαίωσε δύο ειδικούς φρουρούς οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τον πίνακα επιτυχόντων επειδή είχαν δερματοστιξία (τατουάζ).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις (υπ΄ αριθμ. 1722 και 1723/2014) των συμβούλων Επικρατείας επιτρέπεται να προβλεφθεί από τη νομοθεσία ότι «η δερματοστιξία συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου, εφόσον όμως αυτή είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των αστυνομικών υπαλλήλων είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους». Μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας «δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη σχετική διαδικασία επιλογής», ξεκαθαρίζουν οι ανώτατοι δικαστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης οι δυο ειδικοί φρουροί αν και περιελήφθησαν στους πίνακες επιτυχόντων το 2009 στη συνέχεια «κόπηκαν» από την υγειονομική επιτροπή λόγω των τατουάζ που είχαν στο σώμα τους. Έτσι, η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Αρχικά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι η υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει να προσλαμβάνονται ειδικοί φρουροί οι οποίοι έχουν τατουάζ είναι συνταγματική, λόγω της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων τους και η διαγραφή τους από τους καταλόγους των επιτυχόντων είναι νόμιμη.

Ωστόσο το ΣτΕ αποφάσισε τα αντίθετα δικαιώνοντας τελικά τους δυο ειδικούς φρουρούς.