Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.
2'

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη.

Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι χώρες οι πολίτες των οποίων έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνη στην ΕΕ (58%). Αντίθετα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών (63% και 59% αντίστοιχα) δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, με μόνο το 28% των Γάλλων και το 31% των Γερμανών να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ.

Η απογοήτευση των Ευρωπαίων έχει αντίκτυπο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 34% που έχει) και το 51% δεν έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή (έναντι 33% που έχει αντίθετη άποψη). Όσον αφορά την ΕΚΤ, το 54% των Ευρωπαίων δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό αυτό με έδρα την Φρανκφούρτη έναντι του 31% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Εξάλλου μόνο το 34% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, με το 26% να έχει αρνητική. Για το 44% των ερωτηθέντων η ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης αποτελεί το βασικό θέλγητρο της ΕΕ.

Στο μεταξύ αν και η ΕΕ εκπροσωπεί την οικονομική ευημερία για το 12% των Ευρωπαίων, το 17% την ταυτίζει με την ανεργία. Η ΕΕ εκπροσωπεί την ειρήνη και τη δημοκρατία για το 25% και το 19% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, ενώ το 22% και το 25% την συνδέουν με τη γραφειοκρατία και την κατασπατάληση χρημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Γιοχάνες Χαν: «Πολύ θετικά τα σημάδια στην Ελλάδα»