Δράμα: Χαβιάρι ξεκινάει ταξίδι για τις κουζίνες του κόσμου

Ελληνικό χαβιάρι από ρώσικους οξύρρυγχους θα ξεκινήσει από του χρόνου το ταξίδι του, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για να τέρψει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, με φροντίδα της Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.

Δράμα: Χαβιάρι ξεκινάει ταξίδι για τις κουζίνες του κόσμου
3'

Μόλις πριν ένα μήνα, ο ομογενής Χρήστος Σελβίδης, εξαγόρασε τη Γ. Μπερμπερίδης Ο.Ε. και το εκτροφείο οξύρρυγχου στο Κεφαλάρι Δράμας και είναι πλέον πανέτοιμος, μαζί με τρεις ακόμη συνεταίρους του που μετέχουν στην Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε., να προχωρήσει στο σχέδιο που προβλέπει την παραγωγή του πολύτιμου και πανάκριβου αυτού εδέσματος, του μαύρου χαβιαριού, που σήμερα στη διεθνή αγορά πουλιέται περίπου προς 400 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

Ο ομογενής από το Βατούμ, είδε την επιχειρηματική προοπτική και μπήκε στην Οξύρρυγχος Ελλάς, που σήμερα, από δικό της γόνο, εκτρέφει ως και 80 τόνους οξύρρυγχου, τεσσάρων διαφορετικών ειδών, το ρώσικο, το σιβηρικό, το Hoso Hoso ( Beluga) και τον Acipencer stellatus.

«Το Μάρτιο του 2015 θα έχουμε την πρώτη εμπορεύσιμη παραγωγή μαύρου χαβιαριού. Ένα προϊόν περιζήτητο σε όλο τον κόσμο, που παράγεται πλέον μόνο σε ιχθυοτροφεία, καθώς το είδος αυτό προστατεύεται από διεθνή συνθήκη. Το περιβάλλον στο Κεφαλάρι, με τα τρεχούμενα καθαρά νερά, είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη υδατοκαλλιέργεια», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Σελβίδης.

Η παραγωγή χαβιαριού είναι δουλειά για υπομονετικούς. Το ψάρι, το θηλυκό, μπορεί να δώσει τους πολύτιμους μαύρους κόκκους μετά από 7-8 χρόνια εκτροφής σε ειδικές συνθήκες (διατροφή, θερμοκρασία νερού κλπ).

Μέχρι τώρα η φάρμα, η επιχείρηση, συντηρείται από την πώληση ψαριών, αποκλειστικά πλέον οξύρρυγχου, αφού εγκαταλείφθηκε η μικρότερη ποσότητα πέστροφας που παράγονταν. Έτσι, όταν τα ψάρια φτάσουν στην ηλικία των τριών ετών, εντοπίζονται τα αρσενικά από τα θηλυκά και τα πρώτα οδηγούνται στην αγορά, ενώ τα θηλυκά μπαίνουν σε ειδικές δεξαμένες, ώσπου, με την ειδική τροφή που τους δίνεται, να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία και βάρος, για να δώσουν το χαβιάρι.

«Εκτιμούμε ότι από του χρόνου θα παράγουμε, ετησίως, περί τον ενάμισι τόνο χαβιάρι. Σήμερα και ως τότε, εμπορευόμαστε το φρέσκο οξύρρυγχο, ένα ψάρι που στην Ελλάδα δεν είχαν συνηθίσει να το καταναλώνουν. Ωστόσο, υπάρχει ζήτηση, αν σκεφθεί κανείς ότι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχουν έρθει περίπου 800.000 ομογενείς. Έτσι, τα ψάρια διατίθενται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν πλέον μάθει και οι ντόπιοι να το εκτιμούν, οπότε πουλιέται στη Δράμα αλλά και σε όλη τη Θράκη», πρόσθεσε ο κ. Σελβίδης.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, την περίοδο εκκόλαψης, δηλαδή από Μάρτιο ως Μάιο, διαθέτει προς πώληση και γόνους, ενώ δέχεται και παραγγελίες γονιμοποιημένου χαβιαριού ρωσικού οξύρρυγχου.

Για τη φάρμα στο Κεφαλάρι Δράμας, ο Μάρτιος του 2015, θα είναι ο κρίσιμος μήνας αφού τότε θα φανεί το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης, πολύχρονης, προσπάθειας.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Νυμφαίο: Προβολή σε διεθνές συνέδριο για αναπαλαιωμένους οικισμούς

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή