Πιερία: Υποστέλλονται οι… γαλάζιες σημαίες!
«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την περασμένη εβδομάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), για τις ακτές και τις μαρίνες που πληρούν τις προϋποθέσεις απόδοσης του σήματος της Γαλάζιας σημαίας, μόνον θλίψη μπορεί να προκαλέσει στον κάθε κάτοικο της Πιερίας το γεγονός της απώλειας άλλων πέντε γαλάζιων σημαιών (των τελευταίων που είχαν απομείνει), στην Νότια Πιερία. Θλίψη ακόμη και στους επαγγελματίες του τουρισμού (και μη) της Κατερίνης, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή τους κατάφερε και διατήρησε τις γαλάζιες σημαίες και για τις πέντε ακτές που διαθέτει (Κορινός, Καλλιθέα, Περίσταση, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή).
Πως είναι δυνατόν να μην μετριάζεται η χαρά τους, από το γεγονός ότι στα 70 περίπου χιλιόμετρα εξαιρετικής παραλιακής ζώνης στην Πιερία προηγούνται 20 και έπονται 40 χιλιόμετρα (ή και αντίστροφα), παραλιών στις οποίες δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για γαλάζια σημαία; Τι πραγματικά έχει συμβεί από το 2008, οπότε και η Πιερία "απολάμβανε" το προνόμιο των 17 γαλάζιων σημαιών και φτάσαμε μέχρι εδώ με πέντε (5) γαλάζιες σημαίες για το 2014, μόνον οι δημοτικές αρχές των πρώην Καποδιστριακών (...έως το 2010) και τώρα των Καλλικρατικών δήμων μπορούν να αιτιολογήσουν.
Η συνήθης δικαιολογία από το 2009 «...δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία των δήμων» ή πάλι η παλαιότερη «... δεν πρόκειται και για καμιά σπουδαία επιβράβευση» αποτελούν για τον τουρισμό της περιοχής μας, πραγματικά φτηνές δικαιολογίες. Μάλιστα, τη στιγμή κατά την οποία τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο η περιβαλλοντική προσέγγιση κάθε παραλίας των 63 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Για όλους τους τουριστικούς πράκτορες δε, η επιλογή προορισμού για τους πελάτες τους στον παραθεριστικό τουρισμό, βασίζεται πλέον κυρίως στο ισχυρότερο ποιοτικό και περιβαλλοντικό "σήμα" στον κόσμο. Τη Γαλάζια σημαία. Το πόσο σημαντικό είναι για την κοινή γνώμη η γαλάζια σημαία στις παραλίες, είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς βέβαια από το γεγονός και μόνο του επιπέδου της τουριστικής κίνησης στις περιοχές (μέσω των δημοτικών αρχών τους – ως οι διαχειριστές των ακτών) οι οποίες κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τις αποκτήσουν. Παγκοσμίως, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 571 βραβευμένες ακτές, τη δεύτερη η Ελλάδα με 408, την τρίτη η Τουρκία με 387 ακτές, την τέταρτη η Γαλλία με 379 και την πέμπτη η Πορτογαλία με 298.
Στην Ελληνική επικράτεια, οι δέκα πρώτοι δήμοι σε αριθμό γαλάζιων σημαιών είναι οι δήμοι Κέρκυρας (30), Αγίου Νικολάου (25), Ρόδου (24), Αριστοτέλη Χαλκιδικής (13), Σιθωνίας Χαλκιδικής (13), Κεφαλονιάς (12), Χανίων (11), Χερσονήσου Ηρακλείου (11), Βόλου (10) και Λέσβου (9). Πρόκειται δηλαδή για τους δήμους εκείνους οι οποίοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση (αν εξαιρέσουμε την Αθήνα) στη χώρα μας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο λοιπόν και η θλίψη στην οποία αναφερθήκαμε αρχικά για τη δραματική μείωση των γαλάζιων σημαιών στην Πιερία (με εξαίρεση το απόλυτο των παραλιών της Κατερίνης) θα έχει φυσικά σοβαρό αντίκτυπο στον τουρισμό μας τα αμέσως επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από την επόμενη θερινή τουριστική περίοδο.
Ποια θα είναι λοιπόν τα ατού των επιχειρηματιών του τουρισμού της Πιερίας, όταν θα κληθούν σε μερικές εβδομάδες να προκρατήσουν για την περίοδο του 2015; Τι θα ισχυριστούν στους πράκτορες για την ποιότητα των νερών στις ακτές μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτές; Πόσα χρόνια "θα μας πάρει" άραγε ώστε να περιληφθούμε ξανά στις προτιμήσεις τους ως ποιοτικός και αξιόλογος τουριστικός προορισμός, ακόμη και στην περίπτωση που βρεθούν τα χρήματα ή που θα αλλάξουν "τα μυαλά" έστω και άμεσα; Έχει να κάνει τελικά με τη διαφορά στη νοοτροπία των τοπικών "αρχόντων" μας, σε σχέση με εκείνους στις προηγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας. Εκεί, πανηγυρίζουν για κάθε νέα γαλάζια σημαία που προστίθεται στις υπάρχουσες. Εδώ; Εμείς;».
Dionolympos.gr
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δυο συλλήψεις για… 700 κιλά κάνναβης κρυμμένα σε φορτηγό-ψυγείο!