Πανελλαδικές 2014: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Φέτος, 75.000 μαθητές θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και στις στρατιωτικές σχολές της χώρας, αφού πρώτα δώσουν την μάχη των πανελληνίων εξετάσεων.
100.000 μαθητές καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να αριστεύσουν στις εξετάσεις των μαθημάτων κατεύθυνσης και γενικής παιδείας.
Το Newsbomb.gr συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα βοηθήσουν τους μαθητές να είναι έτοιμοι για την πρώτη μάχη!
Στις 28 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου, για όσους εξετάζονται σε 6 μαθήματα, και στις 12 του ίδιου μήνα, για τους υποψηφίους που εξετάζονται στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Στους 70.000 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας
Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι βάσεις
Κάθε χρόνο, τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις, από τη μία η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις εξετάσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων – που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι – και από την άλλη ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε πεδίο.
Φέτος, η ανακατανομή των εισακτέων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Θεωρητική Κατεύθυνση
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευνοημένοι και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές, στις οποίες οι βάσεις αναμένονται να «ψηλώσουν» κι άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισακτέοι από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η Θεωρητική Κατεύθυνση μειώθηκαν κι άλλο φέτος, κατά 465 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμειναν σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο.
Έτσι, και για το 2014 εκεί αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδο των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, στα οποία μειώθηκαν οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.
Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση
Οι πιο ευνοημένοι της χρονιάς. Οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα Πεδία, ακόμα και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης να είναι κατά κάποιο τρόπο «κερδισμένοι».
Δεδομένου ότι ο γενικός αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κατηγοριών) είναι 70.305, ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή των εισακτέων ευνοεί όλους ανεξαιρέτους τους υποψηφίους των υπολοίπων Πεδίων, πλην της Θεωρητικής.
Υποψήφιοι σε πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά και επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία και κτηνοτροφία ευνοούνται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους υποψηφίους σε ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές.
Η αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι ακόμα μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς φέτος ισχύει και η ελεύθερη μετεγγραφή.
Συγκεκριμένα, σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν στο παρελθόν, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων και οι δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή στις κεντρικές σχολές, Αυτό ισχύει πάλι φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών και την επαναφορά των ελευθέρων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.
Στους τυχερούς ανήκουν και όσοι στοχεύουν για παράδειγμα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο), καθώς σε όλα του τα τμήματα αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνα.
Πότε κατατίθενται τα μηχανογραφικά δελτία
Μετά τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά τους δελτία όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις .
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2014 έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».
Από την περσινή χρονιά υπάρχει μια αλλαγή καθώς φέτος σε αυτό εντάχθηκε και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Η ειδική φόρμα για τη συμπλήρωσή του θα ανοίξει μετά τις 15 Ιουνίου και αφού το υπουργείο Παιδείας το ανακοινώσει, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα
Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου σε συνέντευξή του ανέφερε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της βαθμολόγησης μέχρι τέλη Ιουνίου.
Σε περίπτωση που οι βαθμολογίες των πανελλαδικών ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους τις τελευταίες μέρες, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι μαθητές να περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών ώστε να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 χωρίς νέα εξέταση (10%)
Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις:
- δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013). Επισημαίνεται ότι φέτος για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ-ομάδα Α΄ το 2012 ή το 2013.
- όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι μαθητές
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές
• Το δελτίο του εξεταζόμενου
• Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
• Δυο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα.
• Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό
• Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις, το πιθανότερο είναι να του μηδενίσουν το γραπτό.
• Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και την αντιγραφή.
• Τέλος, δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).
Διαβάστε επίσης:
Πανελλαδικές 2014: Ποια είναι τα πιο δύσκολα μαθήματα
Πανελλαδικές: Οι κανόνες για τα γραπτά