Κεφαλονιά: Καινούργιες παραλίες, το «δώρο» του σεισμού

Την «ανάδυση» νέων παραλιών στην Κεφαλονιά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων σεισμών, παρατήρησε ομάδα σεισμολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γεωλογικό φαινόμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και τουριστικά... αξιοποιήσιμο.
1'

Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της γης με την εκδήλωση σεισμών και τις εκρήξεις ηφαιστείων έχουν ως αποτέλεσμα επιφανειακή παραμόρφωση, που κατά την πάροδο του γεωλογικού χρόνου σχηματίζει βουνά, φαράγγια, ποταμούς, λίμνες, παραλίες. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα αποτελούν θαύματα της φύσης. Ο άνθρωπος τα θαυμάζει και τα απολαμβάνει. Από την αρχαία εποχή άλλωστε η Μητέρα Γη υπήρξε τροφός των ανθρώπων και αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας και σεβασμού. Αντιθέτως, στη σημερινή εποχή δίνουμε λιγότερη προσοχή στα διάφορα φυσικά φαινόμενα και τις αντιδράσεις των ζωντανών οργανισμών παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές αποτελούν ενδείξεις για επερχόμενους σεισμούς.

Ετσι έγινε και στο τέλος του εφετινού Ιανουαρίου. Οι ψαράδες της περιοχής, από την είσοδό μας στο 2014, είδαν τα δίχτυα τους να αδειάζουν από ψάρια ως και ολοκληρωτικά ενώ άλλοι διαπίστωναν ότι και τα ζώα στη στεριά παρουσίαζαν περίεργη συμπεριφορά. Ηθελαν να φύγουν από τον τόπο τους και υπάρχουν μαρτυρίες για οικόσιτα ζώα, όπως οι πάπιες, που αγωνιούσαν εκείνη την εποχή, φθάνοντας μερικές στο σημείο να σπάνε το σύρμα και να δραπετεύουν πανικόβλητες. Στο τέλος Ιανουαρίου είχαμε τις πρώτες σεισμικές δονήσεις.

Πηγή: inkefalonia