Ηλεκτρονικά θα γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίων των εργαζομένων
Με το ίδιο σύστημα οι ασφαλισμένοι, θα έχουν άμεση πρόσβαση μέσω του διαδικτύου για την εξέλιξη του εργασιακού τους βίου, ενώ δεν θα απαιτείται η προσκόμιση βιβλιαρίων υγείας κατά την επίσκεψη σε νοσοκομεία ή άλλους φορείς υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το σύστημα ΑΤΛΑΣ διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων (ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ) και περιλαμβάνει:
- Το Εθνικό Μητρώο Εργοδοτών, του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Στο Μητρώο θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη (στην περίπτωση των νομικών προσώπων, της εκπροσώπησης, έδρας, επωνυμίας κ.ά.), της κατηγορίας της επιχείρησης ενδεχόμενων οφειλών από εισφορές ή ρυθμίσεων.
- Το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο θα συνδέεται και με τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), της Ηλεκτρονικής Στιγμιογράφησης και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος. Ακόμη οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεώνονται έως την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους, να αποστέλουν στην ΗΔΙΚΑ πλήρες αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης, με την ένδειξη «ασφαλιστική ικανότητα και διάρκεια ισχύος αυτής
- Τον Ψηφιακό Λογαριασμό Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, για την πορεία του εργασιακού τους βίου και τον ακριβή αριθμό των ενσήμων τους.
Τέλος, στο πλαίσιο του συστήματος «Άτλας» η ΗΔΙΚΑ ΑΕ που διασυνδέεται με το σύστημα «Αριάδνη» θα μπορεί να αναστέλλει το δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας όσων ασφαλισμένων παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις λόγω ληξιαρχικών γεγονότων, όσων δηλαδή έχουν αποβιώσει, ή έχασαν την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους λόγω σπουδών.
«Τελειώνουν οριστικά οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά δεν είναι μόνον αυτή η καταλυτική αλλαγή που φέρνει η δημιουργία του συστήματος "ΑΤΛΑΣ"» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης».
«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Και έτσι κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, δηλαδή το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό». Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση και η απονομή σύνταξης θα είναι υπόθεση ημερών. Για όλους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει: «Το υπουργείο Εργασίας με μεθοδικότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά διασφαλίζει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης» στο πλαίσιο «συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».
Διαβάστε επίσης: