Και τώρα ποιος θα καθαρίσει;

Τις μεταχειρίζονται όπως εκείνες συμπεριφέρονταν στις βρωμιές που καθένας απ' αυτούς παράταγε στο γραφείο του. Δικαιώθηκαν μετά από πολύμηνο σκληρό αγώνα, αλλά και πάλι στο δρόμο τις αφήνουν αφού κάποιοι, όπως ακούγεται, το έχουν πάρει... εργολαβικά
4'

Σήμερα εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η προσφυγή που έκανε το Δημόσιο ώστε να ανασταλεί η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου που δικαίωνε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι γυναίκες αυτές είναι σε διαθεσιμότητα και αυτό που διεκδικούν είναι μόνον η καθαρή δουλειά τους.

Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στα εκκαθαριστικά τους για να το διαπιστώσει. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι γυναίκες ενώ δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο, η κυβέρνηση αρνείται να τις δεχθεί πίσω! Προτιμά τα συνεργεία καθαρισμού των εργολάβων, σύμφωνα με τα όσα λέγονται.

Θα τους στοιχίσουν λιγότερα άραγε; Σίγουρα όχι, αλλά αυτό επιβάλλουν οι... καιροί.

Τα 850 μικτά το μήνα για κάποιες από αυτές τις γυναίκες -μετά το 2005- οπότε και οι συμβάσεις των παλαιοτέρων. δεν τα λες και τρελά λεφτά! Αυτοί οι μισθοί κρατήθηκαν μέχρι και το 2009. Μετά έπεσαν στα 550 μικτά (λίγα περισσότερα απ' ότι κόστισε το χαρτί υγείας και άλλα είδη καθαρισμού στη ΔΟΥ Βόλου το πρώτο τρίμηνο του 2014). Ήταν το 2009 στο ξεκίνημα της κρίσης. Εκείνη τη χρονιά που οι «καρχαρίες» του Δημοσίου συνέχιζαν να χαίρονται παχυλούς μισθούς και «μίζες» ακόμη και εν καιρώ κρίσης.

«Μας κοστίζετε ακριβά!», λέγεται ότι τους είπε ο προσφάτως παραιτηθής γενικός γραμματέας Θεοχάρης.

Η εργασία (νόμιμη;) κοστίζει μάλλον ακριβά στο υπουργείο Οικονομικών!

Παρακολουθώντας στενά την ιστορία με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί κάποιος να βγάλει πολλά συμπεράσματα.

Ακόμη περισσότερα, όμως, μπορεί να βγάλει παρατηρώντας τους διαγωνισμούς που γίνονται το τελευταίο διάστημα και δημοσιεύονται στη Διαύγεια για τις εργασίες καθαρισμού.

Τον περασμένο Μάιο προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τον καθαρισμό του Τελωνείου Κορίνθου. Το υπουργείο σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι είπε: εγώ θέλω να μου καθαρίζει κάποιος τον χώρο του Τελωνείου και τον χώρο του Φυλακίου τρεις φορές την εβδομάδα και τους υαλοπίνακες εξωτερικά του κτιρίου μία φορά το μήνα και να παίρνει 400 ευρώ το μήνα με μπλοκάκι! Αυτό τι σημαίνει στην πράξη για τον εργολάβο που ανέλαβε τη δουλειά; Πόσο άραγε θα πληρώνεται ο άνθρωπος που θα το αναλάβει άραγε; Ο εργολάβος θα πληρώνεται με μπλοκάκι κάθε μήνα. Ο εργαζόμενος;

Στο Τελωνείο Ορεστιάδας τα ίδια. 375 ευρώ το μήνα για τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο. Για τον εργαζόμενο;

Στο Τελωνείο Σύρου έγινε με απευθείας ανάθεση η δουλειά του καθαρισμού, όπως προκύπτει από απόφαση στη Διαύγεια που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου (ΑΔΑ: ΒΙΨΕΗ-ΠΓΥ). Για τα τέσσερα τελωνεία και κλιμάκια των Κυκλάδων ορίστηκε το ποσό των 20.000 ευρώ για τον εργολάβο.
Τα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας έχουν δοθεί σε εργολάβο από τον Δεκέμβριο του 2013. Αν αναζητήσει κάποιος την εταιρεία καθαρισμού που έχει συνάψει σύμβαση με το Δημόσιο, θα καταλήξει σε μία απόφαση της Διαύγειας με ημερομηνία 16/12/2013 (66.125 ευρώ ετησίως το καθάρισμα). Κι αν κάποιος το ψάξει και πιο πολύ, θα διαπιστώσει ότι η εταιρεία αυτή έχει σοβαρότατες καταγγελίες στο «κεφάλι» της από εργαζόμενες!

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όμως, φαίνεται ότι κάνει καλά τη... δουλειά της, διότι παρά το γεγονός ότι την εντοπίζουμε σε αρκετές αποφάσεις της Διαύγειας σε ό,τι αφορά την εργολαβία καθαρισμών δημόσιων κτιρίων, την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, εκκρεμούν σε βάρος της όχι μόνον καταγγελίες από εργαζόμενες αλλά και σοβαρές αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας οι οποίες με βάση την Διαύγεια την αποκλείουν από τη συμμετοχή σε δημόσιους οργανισμούς!

Στην ίδια εταιρεία έχει ανατεθεί και ο καθαρισμός των κτιρίων της Δημόσιας Τηλεόρασης σε Ρηγίλλης και Κατεχάκη αντί 59.000 ευρώ.
Η ίδια εταιρεία καθάρισε και τον... Συνήγορο του Πολίτη και για το διάστημα από Δεκέμβρη του 2010 μέχρι και τον Γενάρη και Φλεβάρη του 2011 της κατοχυρώθηκε πληρωμή 23.226,96 ευρώ (απόφαση Διαύγειας 3 Μαρτίου 2011).

Κοστίζουν οι καθαρίστριες τελικά;
«Μιλάς τώρα κι εσύ; Αντε πάρε τη σκούπα σου να καθαρίσεις!» Εκτός από τον «ακριβό» τους μισθό οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών είχαν να εισπράξουν, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, και τέτοια «μπόνους» από τους φορολογούμενους αλλά και από αρκετά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Αν δει κάποιος τα εκκαθαριστικά τους πριν από μερικούς μήνες, θα καταλάβει γιατί μιλάμε. Ξέρεις τι είναι να είσαι μητέρα ανήλικου παιδιού με ειδικές ανάγκες, να ζεις σε παράγκα στη Σαλαμίνα, να σου έρχεται η πληρωμή τον περασμένο Δεκέμβριο 40 ευρώ κι εσύ να δανείζεσαι για να πας να φωνάξεις, να διαμαρτυρηθείς έξω από το υπουργείο Οικονομικών για τη δουλειά σου; Να διεκδικείς μία καθαρή δουλειά εν μέσω βρωμιάς ξέρεις τι σημαίνει;

Διαβάστε επίσης:

Όταν οι νόμοι γίνονται… κουρελόχαρτα

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να επαναπροσλάβουν τις καθαρίστριες, έβαλαν τα ΜΑΤ να τις ξυλοκοπήσουν

Υπ. Οικονομικών: Δεν παίρνουμε πίσω τις καθαρίστριες