Αντιδράσεις κατοίκων για την εκμίσθωση χώρων του Πάρκου Τρίτση

Μετά από κινητοποίηση κατοίκων και φορέων του Ιλίου, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, διακόπηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντολογικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούσε δύο δημοπρατήσεις χώρων σε ιδιώτες.
3'

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για αλλοίωση του χαρακτήρα του «ως πάρκο περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης», και δηλώνουν αποφασισμένοι «με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του πάρκου», «υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του».

Από την πλευρά του, ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου θέλει να προχωρήσει στην εκμίσθωση ενός υπαίθριου χώρου για τη διοργάνωση Εκθέσεων Προβολής, Ενημέρωσης & Υποστήριξης των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων-υπαίθριας αγοράς και η εκμίσθωση υπαίθριων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων, προκειμένου -όπως ανέφερε σε συνάντηση με τους κατοίκους, ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα Γιάννης Μιχαλόπουλος- να εξευρεθούν χρήματα για την χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων του πάρκου.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη η Δύναμή μας», Γιώργος Κομματάς, που συναντήθηκε με τον κ. Μιχαλόπουλο, ζήτησε την αναβολή της κατάθεσης των προσφορών, γιατί οι πιο πάνω μισθώσεις θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα του πάρκου «ως πάρκο περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης», καθώς και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Ρένα Δούρου προκειμένου να ανευρεθούν χρήματα από την περιφέρεια για τη συντήρηση του πάρκου.

Την ακύρωση των δημοπρατήσεων ζήτησε και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών με την «Δύναμης Ζωής», Σπύρος Τζόκας, ο οποίος παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, και υποστήριξε πως η νέα Περιφερειακή Αρχή, μαζί με τους πολίτες, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εξεύρεσης κρατικής χρηματοδότησης για την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου, ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο εμπορευματοποίησής του.

Οι κάτοικοι κατηγορούν τον φορέα διαχείρισης ότι δεν διεκδίκησε τα προβλεπόμενα από το ΦΕΚ της ίδρυσης του πάρκου κονδύλια, αλλά και για «ανικανότητα» να εισπράξει χρωστούμενα ενοίκια πολλών μηνών από τους ιδιώτες που είναι ήδη εγκατεστημένοι μέσα στο πάρκο, ενώ παράλληλα προβαίνει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις που στρέφονται «ενάντια στο δημόσιο συμφέρον». Κάνουν ακόμη λόγο για «σκόπιμη απαξίωση του πάρκου», που «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του» και τονίζουν ότι απέναντι τους θα βρουν «το τοπικό κίνημα και τους κατοίκους της περιοχής, που με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν τους σχεδιασμούς τους και δεν θα επιτρέψουν να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του Πάρκου Τρίτση».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι δημοτικές παρατάξεις «Αλληλέγγυα Πόλη» και «Αλληλεγγύη», από το Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους-Καματερό αντίστοιχα, η «Ανυπότακτη Πόλη - Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού», κ.ά δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις, καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΠΑΜ, η αριστερό σχήμα Ιλίου «Αγρός», μέλη της «Επιτροπής κατοίκων για την σωτηρία του Πάρκου» και του συλλόγου «Οι φίλοι του Πάρκου».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τον πήραν στο κυνήγι με τις… μαγκούρες