Πανεπιστήμια: Αναταραχή λόγω διαθεσιμότητας - Νέες προσφυγές
Ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επιδιώκει να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λιγότεροι υπάλληλοι, διαφωνώντας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με τροπολογία που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πενθήμερη παράταση στο καθεστώς διαθεσιμότητας των 341 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που λήγει μεθαύριο, την Κυριακή 15 Ιουνίου.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, γίνεται «προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να καταθέσουν εμπρόθεσμα αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξή τους».
Την κατάθεση της τροπολογίας, που αφορά 341 διοικητικούς υπαλλήλους των οποίων η διαθεσιμότητα έληγε την Κυριακή, είχε προαναγγείλει το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την κόντρα που είχε ανακύψει με τον νέο υπουργό Παιδείας.
Η παράταση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κρίθηκε απαραίτητη, για να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος υπουργός Παιδείας, αλλά και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν την Πέμπτη απόφαση για επ' αόριστον κλείσιμο, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Στο κείμενο της γενικής συνέλευσης που εξέδωσε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος έπειτα από πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίασή τους αναφέρεται:
«Αποφασίζουμε το οριστικό κλείσιμο του ΕΜΠ μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια να συνεχίσουν μαζικά τους αγώνες τους και με τον τρόπο που θεωρούν πιο αποτελεσματικό, όπως πολύ καλά έκαναν το προηγούμενο διάστημα.Θεωρούμε απαράδεκτες και κατάπτυστες τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τα θέματα διαθεσιμότητας - κινητικότητας στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων».
Στο ΑΠΘ, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και της τριήμερης απεργίας που κήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία τους από την Τετάρτη, ενόψει της λήξης προθεσμίας της διαθεσιμότητας.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέθεσαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ και ζητούν για δεύτερη φορά την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καταργήθηκαν οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού και οι εργαζόμενοι τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Στις προσφυγές τους τα ΑΕΙ υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το καθεστώς της μείωσης των διοικητικών υπαλλήλων και η θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είναι αντίθετο στις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Ακόμη, είναι αντισυνταγματικές καθώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, αλλά με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.
Τέλος, όπως αναφέρουν, αυτές οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι υπάλληλοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο διοίκησης από τις 7 το πρωί, το οποίο παρέμεινε αποκλεισμένο μέχρι την λήξη της βάρδιας. Η διαθεσιμότητα επηρεάζει αρχικά περίπου 25 άτομα στο ΑΠΘ, τα οποία κινδυνεύουν να απολυθούν, εάν δεν υπάρξει πρόσκληση για την κινητικότητά τους.
Διαβάστε επίσης:
Γλίτωσε τα ισόβια ο καθηγητής μουσικής που τσιμέντωσε τη σύζυγό του