Χωριά SOS: Αυξήθηκαν οι οικογένειες που εξυπηρετήθηκαν

Αυξημένες κοινωνικές ανάγκες συνεχίζουν να καταγράφουν τα παιδικά χωριά SOS, με την προτεραιότητα να δίνεται στην εκπαίδευση.

Χωριά SOS: Αυξήθηκαν οι οικογένειες που εξυπηρετήθηκαν
3'

«Μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε αύξηση 53% του αριθμού των οικογενειών που εξυπηρετήθηκαν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας και υπεύθυνος των Κέντρων Στήριξης, Στέργιος Σιφνιός.

Ο κ. Σιφνιός σημείωσε επίσης πως «αποτελεί ανάγκη πλέον να προεκτείνουμε τη δράση μας πέρα από την ψυχοκοινωνική και υλική βοήθεια και στην υποστήριξη των παιδιών στο επίπεδο της εκπαίδευσης» καθώς, όπως εξήγησε, «αυξήθηκε 66% ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν υποστήριξη στο μαθησιακό κομμάτι, ενώ τα πραγματικά αιτήματα ήταν πολύ περισσότερα».

«Συνδέοντας το μήνυμα με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης» όπως είπε ο κ. Σιφνιός, «τα Παιδικά Χωριά SOS προχώρησαν στη δημιουργία του νέου προγράματος, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, που ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και στόχος είναι να επεκταθούν στην Αθήνα με τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο».

Κύριος στόχος των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας είναι να προσφέρουν στα παιδιά μαθησιακή υποστήριξη για την κάλυψη των απαιτήσεων του καθημερινού τους σχολικού προγράμματος, καθώς και δημιουργική απασχόληση. Ταυτόχρονα, παρέχουν και στήριξη στους γονείς. Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας συμμετέχουν παιδιά 8- 15 ετών που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ συνυπολογίζονται κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Κέντρων Στήριξης δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους, 1.396 γονείς έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη, 325 γονείς και 298 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη και 121 παιδιά έχουν υποβληθεί σε λογοθεραπεία. Επίσης, 363 έχουν λάβει μαθησιακή στήριξη και 410 παιδιά 5-15 ετών έχουν συμμετάσχει σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.

Τα Κέντρα Στήριξης με την παροχή υλικής βοήθειας έχουν καλύψει τις ανάγκες σε περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες παιδιά και ενήλικες. Στο Κέντρο Στήριξης της Αθήνας, το 65% είναι Έλληνες και το 35% αλλοδαποί, ενώ στα υπόλοιπα Κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Κομοτηνή είναι κατά 85% Έλληνες και κατά 15% αλλοδαποί. Από τους εξυπηρετούμενους, το 80- 85% έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και προέρχονται από τα χαμηλά- μικρομεσαία εισοδήματα και τείνουν στην κατάσταση του μακροχρόνια ανέργου.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, «οι αρνητικές επιπτώσεις και οι συνέπειες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα κάνουν τουλάχιστον 15- 20 χρόνια για να απορροφηθούν».

«Τα κέντρα στήριξης παιδιού και οικογένειας μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης προσφέρουν ένα έργο ποιοτικό, υψηλής κοινωνικής σημασίας και μακροπρόθεσμης ωφέλειας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους» τόνισε.

Στη συνέντευξη Τύπου που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Αναστάσιος Βρεττός και η αΑναπληρώτρια διοικητική διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Λένια Βλαβιανού.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Φωτοβολταϊκά σε σχολεία και δημοτικά κτίρια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή