Σπείρα εξαπάτησε εμπόρους γεωργικών μηχανημάτων στη Β. Ελλάδα

Εξιχνιάστηκαν οχτώ υποθέσεις εξαπάτησης σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων από σπείρα η οποία αποκόμισε οικονομικά οφέλη 260.000 ευρώ.
3'


Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων που είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, εκ των οποίων δεκατέσσερις 14 ημεδαποί και 4 υπήκοοι Αλβανίας.

Τα μέλη της σπείρας δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα σε περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Κοζάνης, με την παράνομη δράση τους να εντοπίζεται από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014.

Αρχικά οι δράστες «έστησαν» εικονική ατομική επιχείρηση στο όνομα 48χρονου, μέλους της οργάνωσης, με έδρα την Κατερίνη, η οποία δεν άσκησε καμία νόμιμη δραστηριότητα. Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην αναζήτηση συγκεκριμένων γεωργικών μηχανημάτων.

Εντόπιζαν εταιρίες που διέθεταν τέτοιου είδους μηχανήματα και εμφανιζόμενοι με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ή τη μίσθωση τους.

Μάλιστα για να είναι περισσότερο πειστικοί παρέδιδαν ως προκαταβολή διάφορα χρηματικά ποσά, που τους ζητούνταν κάθε φορά, «δείχνοντας» ότι είναι έμποροι με μεγάλο κύκλο εργασιών και έχουν οικονομική άνεση και έπειθαν τους πωλητές να προχωρήσουν στη συναλλαγή.

Για το σκοπό αυτό προέβαιναν στην κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό, στην υπογραφή συναλλαγματικών ή στην υπογραφή επιταγών.

Ακολούθως, η οργάνωση προωθούσε και διέθετε τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα γεωργικά μηχανήματα παράνομα στην αγορά της Αλβανίας. Την ίδια μέθοδο εφάρμοζαν και σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Συνολικά, τα μέλη της οργάνωσης καταβάλλοντας μηδαμινές σε σχέση με την αξία των μηχανημάτων προκαταβολές, παρέλαβαν 4 γεωργικούς ελκυστήρες, ανυψωτικό μηχάνημα έργων, καθώς και μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου και κριθαριού.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

 το Σεπτέμβριο του έτους 2013, τρία από τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της αγοράς γεωργικού ελκυστήρα έπεισαν υπεύθυνο εταιρίας να τους παραδώσει το συγκεκριμένο μηχάνημα αξίας 50.000 ευρώ, καταβάλλοντας ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, ενώ για την αγορά υπεγράφη συναλλαγματική. Η εν λόγω εταιρία ζημιώθηκε κατά 43.000 ευρώ.

 το Σεπτέμβριο του έτους 2013, επτά από τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της αγοράς αραβοσίτου 290 τόνων, έπεισαν αγροτικό παραγωγό να τους παραδώσει την ποσότητα αυτή αξίας 55.000 ευρώ, καταβάλλοντας ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ. Για την αγορά του παρέδωσαν επιταγές δύο εκ των οποίων ήταν κλεμμένες και ένα τιμολόγιο αγοράς προϊόντων από την εικονική επιχείρηση. Ο εν λόγω παραγωγός ζημιώθηκε κατά 52.500 ευρώ.

Το προανακριτικό έργο, το οποίο διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ περαιτέρω έλεγχος διενεργείται στα στοιχεία της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο της ευρωπαϊκής - διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το σύνολο και το χρονικό εύρος των παρανόμων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Και οι Σκοπιανοί θέλουν το λιμάνι