Ροδόπη: Ψάρια βγήκαν στα πλημμυρισμένα χωράφια-πλήγμα στη βαμβακοκαλλιέργεια!
Πρόκειται για τις υποψίες που υπάρχουν και εκφράζονται εκ μέρους πολλών κατοίκων της περιοχής, ότι για τις πλημμύρες δεν ευθύνεται μόνο η ισχυρή νεροποντή της περασμένης Κυριακής, αλλά και νερό που διοχετεύτηκε σε αρδευτικό κανάλι, που διασχίζει τον κάμπο κοντά στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, από το φράγμα της Γρατινής. Δύο πραγματικά γεγονότα οδήγησαν τους κατοίκους σε αυτή τη σκέψη.
Το πρώτο αφορά στο ότι ενώ η βροχή έπεσε το βράδυ της Κυριακής, στα χωράφια τους διοχετεύτηκε ο μεγαλύτερος όγκος του νερού μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Αγρότες που βρέθηκαν στις καλλιέργειές τους το μεσημέρι της Δευτέρας διαπίστωναν με τα μάτια τους ότι ενώ η βροχή είχε σταματήσει από την Κυριακή το βράδυ, μεγάλες ποσότητες νερού υπερχείλιζαν από το κανάλι και έπνιγαν στην κυριολεξία τα χωράφια τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, παρόλο που ο καιρός εκείνη την ημέρα ήταν ηλιόλουστος.
Ένα δεύτερο γεγονός, παράδοξο μεν, αλλά αληθινό, είναι ότι ορισμένοι αγρότες βρήκαν μέσα στα πλημμυρισμένα χωράφια τους ακόμα και ψάρια!
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αποδέκτης της αγωνίας των κατοίκων για το μέλλον των καλλιεργειών τους και φυσικά του εισοδήματός τους, έγινε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, όπως και των ανησυχιών που εξέφρασαν για τα νερά του φράγματος Γρατινής. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να διερευνήσει και αυτήν την παράμετρο. Το ενδιαφέρον του βουλευτή δεν είναι πολιτικό, άλλωστε είναι και ο ίδιος κάτοικος των Αμαράντων και στεναχωρήθηκε το ίδιο με τους αγρότες όταν είδε το βαμβάκι να καλύπτεται από το νερό. Ενημερώθηκε από τους συγχωριανούς του από την πρώτη στιγμή για τις πλημμύρες σε βαμβάκια και μπάμιες και έσπευσε να γνωστοποιήσει το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών.
Ο βουλευτής στην ερώτησή του περιγράφει την καταστροφή στις βαμβακοκαλλιέργειες του N. Ροδόπης και ζητά άμεση αρωγή στους αγρότες και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση μέσω υποδομών. Όπως σημειώνει: «Οι σύγχρονες δημοκρατίες των καιρών μας απαιτούν εκτός από ένα κράτος δικαίου και ισονομίας και την παρουσία ενός κράτους πρόνοιας.
Μιας πρόνοιας που δεν έχει διάσταση «φιλανθρωπική» απέναντι στους πληγέντες πολίτες, αλλά περισσότερο τη συμμετοχή της πολιτείας – συνεργού, αφού από την ευόδωση της εργασίας των κατοίκων επωφελείται άμεσα και έμμεσα ολόκληρη η κοινωνία.
Επειδή οι ζημιές από την καταστροφή είναι ανεπανόρθωτες, επειδή η απουσία έργων υποδομής εκθέτει τους αγρότες και την παραγωγή τους σε αντίστοιχους κινδύνους στο μέλλον και επειδή οι γραφειοκρατικές δομές της πολιτείας υφίστανται ακόμη και αποτελούν τροχοπέδη στην άμεση και αποτελεσματική επανόρθωση των ζημιών, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: 1) Τι προτίθενται να πράξουν άμεσα ώστε να καταβληθούν εγκαίρως ουσιαστικές αποζημιώσεις που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς και θα τους ενθαρρύνουν στη συνέχιση του έργου τους; 2) Πότε και με ποιες σύντομες διαδικασίες θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα εκείνα αντιπλημμυρικά έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανά τόπους συγκεκριμένες απαιτήσεις, ώστε να υπάρχει επαρκής αμυντική κάλυψη στις μελλοντικές θεομηνίες; 3) Υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου σχεδίου κρατικής επίβλεψης και παρέμβασης σχετικά με τις καλλιέργειες, ώστε οι καλύτερες ποιοτικά και ποσοτικά σοδειές να αποφέρουν τέτοια κέρδη στους αγρότες και στην πολιτεία ώστε να υπερκαλύπτονται οι όποιες απρόβλεπτες καταστροφές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες»;
ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΣΕ ΑΠΡΑΞΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε καλλιέργειες που βρίσκονται ανατολικά της βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής και περιλαμβάνουν τους οικισμούς Αμαράντων, Ισάλου, Καλλιθέας, αλλά και Εργάνης, Φύλακα και Παμφόρου, εντοπίζονται οι εκτεταμένες πλημμύρες, που σημειώθηκαν μετά την ισχυρή νεροποντή το βράδυ της Κυριακής με το νερό να παραμένει πεισματικά μέσα στα χωράφια, δύο μέρες μετά τη νεροποντή. Στο καφενείο των Αμαράντων ο «Χ» συνάντησε απεγνωσμένους παραγωγούς να κάθονται, αφού δε μπορούν να μπουν στα χωράφια τους. Βουλιάζουν τα τρακτέρ, θα μας πουν. Διαπιστώνουμε τις προσπάθειες ορισμένων με τη χρήση αρδευτικών λάστιχων να αντλήσουν τα νερά από τα χωράφια τους.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγρότες νέοι στην ηλικία, γονείς, όπως ο Τανέρ Δεδέ Χασάν και ο κ. Ριτβάν από τα Αμάραντα, ο Χουσεΐν Ισμαήλ από τον Φύλακα, που μόλις επέστρεψε από την Ολλανδία για να ασχοληθεί με τα χωράφια, είδαν την παραγωγή τους να δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. «Το φετινό έτος είναι χάλια, ήδη αργήσαμε περίπου ένα μήνα να βάλουμε τις καλλιέργειες και για το βαμβάκι και για τις μπάμιες. Θα έχουμε προβλήματα ως προς το τέλος της χρονιάς, αποκλείεται να φτάσουμε των αριθμό που είχαμε φτάσει πέρυσι σε βαμβάκι. Πρέπει να έχει και ο Οκτώβριος πάνω από 30 βαθμούς για να έχουμε καλά αποτελέσματα.
Οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν πρόβλημα να γεμίσουν τα κιλά, τα πλαφόν, θα είναι δύσκολο να πιάσουμε το όριο. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε την επιδότηση. Όσον αφορά στις μπάμιες, πέρυσι γύρω στις 25 Ιουνίου είχαμε αρχίσει να μαζεύουμε, ενώ φέτος τις μπάμιες κάποιοι ακόμα τώρα τις σπέρνουν», θα πει ο κ. Δεδέ Χασάν.
Η μπάμια εξασφαλίζει άμεσο εισόδημα για τους αγρότες, προωθείται στην ελληνική αγορά από εμπόρους που έρχονται από την Έδεσσα και την Άρτα, παίρνουν την παραγωγή και πληρώνουν εκείνη τη στιγμή τους αγρότες. Όμως αυτή η προοπτική φαντάζει αδύνατη φέτος, αφού οι μπάμιες καλύφθηκαν με νερό και σήμερα σαπίζουν μέσα στη λάσπη.
Να σημειωθεί ότι και η διάβαση προς τη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής έχει κλείσει. Το σίγουρο είναι ότι η καλλιέργεια βάμβακος στην περιοχή του N. Ροδόπης αποτελεί βασικό πυλώνα της ντόπιας οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος απασχολεί πλήθος εργαζομένων αγροτών και προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο εργασιακά, όσο και αποδοτικότητας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Όπως σε κάθε αγροτική δραστηριότητα έτσι κι εδώ η ποσότητα κι η ποιότητα της σοδειάς εξαρτάται άμεσα από τη συμβολή του καιρού. Και βέβαια εκτός από τη θετική συνδρομή της φύσης, υπάρχουν μοιραία κι οι θεομηνίες. Μια τέτοια πλημμύρα έπληξε τις βαμβακοκαλλιέργειες κάποιων περιοχών της Ροδόπης στις 15 Ιουνίου του 2014.
Τα καιρικά φαινόμενα είναι πολλές φορές απρόβλεπτα, έτσι κι η παρούσα καταιγίδα στα μέσα του Ιουνίου, κατέστρεψε τους κόπους των αγροτών χωρίς καμία προειδοποίηση. Γι' αυτό απαιτείται μέριμνα, όχι μόνο για την αποζημίωση των αγροτών. Απαιτείται μέριμνα κυρίως για την υλοποίηση βασικών έργων, όπως ο καθαρισμός του αρδευτικού καναλιού, ώστε σε μία επόμενη βροχόπτωση να μπορέσει να συγκρατήσει τις ποσότητες νερού και να μην καταστρέψει ξανά την ντόπια αγροτική παραγωγή.
Στο μεταξύ εν αναμονή νέας βροχής τελούν οι αγρότες αύριο Πέμπτη και παραμένουν άπραγοι καθώς είναι αδύνατο να κάνουν οποιαδήποτε εργασία στα πλημμυρισμένα χωράφια.
xronos.gr
Διαβάστε επίσης: ΣΟΚ στην Κοζάνη: Αυτοκτονία 50χρονης γυναίκας που έπεσε στο κενό