Πώς έκανε «φτερά» ο χρυσός

Από το 2011 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν πάνω από 10.000 ενεχυροδανειστήρια – Μέσα σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας «αετονύχηδες» έλιωσαν το χρυσό των πολιτών και τον «έσπρωξαν» σε Τουρκία και σε τράπεζες της Ε.Ε.

Πώς έκανε «φτερά» ο χρυσός
5'

Ήρθαν… πήραν και απήλθαν. Ο λόγος για όλες αυτές τις εταιρείες αγοράς χρυσού που σαν μανιτάρια άνοιξαν, μάζεψαν όλο το χρυσό και εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες συμπολίτες μας να «κλαίνε» τα τιμαλφή που «ακούμπησαν» για να μπορέσουν να αποπληρώσουν χρέη σε τράπεζες και στην εφορία καθώς επίσης και σε λογαριασμούς ρεύματος και χαράτσια.

Και δεν εννοούμε τους κάθε είδους επενδυτές, αλλά συνανθρώπους μας οι οποίοι προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ ή ακόμη και τη δόση τους στην εφορία, έβγαλαν την τελευταία διετία από τα συρτάρια τους σημαντικά κειμήλια -κοσμήματα ιστορικής αξίας- και τα έδωσαν «μπιρ παρά» σε κάποιο ενεχυροδανειστήριο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κοσμημάτων-κειμηλίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς –ακριβή στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν- αφού πήγαν για λιώσιμο, συνήθως φθηνά σε υποδομές και επικίνδυνα για τους χειριστές, χυτήρια μετάλλου, φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες τους εξωτερικού.

Σε τράπεζες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –αν στην υπόθεση εμπλεκόταν κάποια νόμιμη εταιρεία εμπορίας χρυσού- (εντός ΕΕ ο ΦΠΑ επιστρέφεται) ή σε άλλη περίπτωση –παράνομης εξαγωγής- σε κάποια τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία.

Το παιχνίδι ήταν πολύ απλό: Ο χρυσός αγοράστηκε σε εξευτελιστικές τιμές από τα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια 2-3 μεγαλοπαράγοντες τον μάζεψαν με «επιχείρηση σκούπα» και τον «σκότωσαν» στο εξωτερικό αποκομίζοντας αστρονομικά κέρδη.

Μπορεί από τη γερμανική κατοχή και τη φυγάδευση του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδας εκτός χώρας, να έχουν περάσει πολλοί τόμοι ιστορίας. Δυστυχώς, όμως, κυρίως την τελευταία τριετία –περίοδο αισχρής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας- το χρυσάφι των ελλήνων και πάλι φυγαδεύτηκε. Η ιστορία επαναλήφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο…

Το πώς επαναλήφθηκε είναι λίγο-πολύ γνωστό.

Από καλά οργανωμένα κυκλώματα που είτε είχαν ως βιτρίνα κάποιο ενεχυροδανειστήριο, είτε αφορούσαν αποκλειστικά σε καθαρά εγκληματικές ομάδες που καταλήστευαν τα σπίτια του κόσμου μόνον και μόνον για να βουτήξουν μία χούφτα χρυσών κοσμημάτων.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν στη χώρα μας περισσότερα από 10.000 ενεχυροδανειστήρια. Ακριβής αριθμός δε μπορεί να υπάρξει διότι σύμφωνα με τις αρχές, το 50% των γραφείων αυτών λειτουργούσαν και όσα έχουν απομείνει, λειτουργούν ακόμη χωρίς άδεια.

Αρκετά από τα ενεχυροδανειστήρια άνοιγαν για να κλείσουν μία εβδομάδα ή ένα μήνα μετά. Ο στόχος ήταν ένας. Να συγκεντρωθούν κοσμήματα που είχε καταφέρει μέσω πελατών-θυμάτων να συλλέξει το κύκλωμα ακόμη και από τα εγκαίνια, να πάνε για λιώσιμο και να φυγαδευτούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανεκτίμητης αξίας θεωρείται ο χρυσός των ελλήνων που ήδη φυλάσσεται σε γερμανικές τράπεζες με τη μορφή ράβδων χρυσού. Κειμήλια και κόποι μιας ζωής αγορασμένα όσο-όσο πάνω στον πόνο των ανθρώπων.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται με καθοδική πια πορεία μέχρι σήμερα. Σε αρκετά ενεχυροδανειστήρια τα οποία επιμένουν να λειτουργούν ακόμη, παρέχεται και η εξής υπηρεσία: χύτευση (λιώσιμο) χρυσού.

Ποια είναι, όμως, η διαδικασία που ακολουθείται αφ’ ότου ένα κόσμημα καταλήξει στο ενεχυροδανειστήριο; Πολλά από τα ανταλλακτήρια αυτά συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες εμπορίας χρυσού οι οποίες με τη σειρά τους συνάπτουν συμφωνίες με εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων οι οποίες και κάνουν το λιώσιμο των κοσμημάτων και δίνουν την τελική μορφή σε ράβδους.

Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στο μεγάλο κόλπο συγκέντρωσης και διοχέτευσης του χρυσού στο εξωτερικό είναι Έλληνες, η δράση των οποίων αν και καταγγέλθηκε από ΜΜΕ δεν υπήρξε κάποια αντίδραση. Μάζευαν το χρυσό από τα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια ακολουθούσαν τη γνωστή διαδικασία της… εξαγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από αυτές τις εταιρείες, μέσα σε οκτώ μήνες κατάφερε να κάνει τζίρο 21 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Στην υπόθεση μάλιστα ενεπλάκη μετά από καταγγελίες και το ΣΔΟΕ και εντοπίστηκαν αρκετές «μαύρες» τρύπες χωρίς βέβαια να μάθουμε ποτέ τι απέγιναν αυτοί οι έλεγχοι.

Μάλιστα σε έναν από τους ελέγχους το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει 16 κιλά χρυσού χωρίς παραστατικά. Η υπόθεση έμεινε ξεχασμένη σε κάποια συρτάρια ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ουδεμία αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της δικαιοσύνης για όλο αυτό το «γαϊτανάκι».

Και στην Τουρκία στέλνουμε χρυσό!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών μεγάλες ποσότητες λιωμένου χρυσού καταλήγουν στην Τουρκία από παράνομα κυκλώματα που είτε αποκτούν τα κοσμήματα μετά από ληστείες είτε μέσω ενεχυροδανειστήριων «φαντασμάτων» - χωρίς νόμιμη άδεια, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το θέμα με την Τουρκία δεν είναι απλό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι αμερικανοί αυτή τη στιγμή παρακολουθούν πολύ στενά την αλματώδη αύξηση πώλησης χρυσού από την Τουρκία. Οι ΗΠΑ αποδίδουν το αξιοπερίεργο αυτό γεγονός στα εξής: η τούρκικες εταιρείες παίζουν ρόλο ενδιαμέσου σε αγοραπωλησίες είτε σε εξόφληση λογαριασμών τρίτης χώρας η οποία εξαιτίας διεθνών κυρώσεων αδυνατεί να κινηθεί στη διεθνή αγορά.

Η χώρα μας μπορεί να είναι ένα λιθαράκι σε όλη αυτήν την ιστορία, αλλά όσοι ξέρουν πράγματα υποστηρίζουν πως είναι ένα αρκετά «σημαντικό λιθαράκι» με ότι συνεπάγεται όλη αυτή η ιστορία με τον χρυσό της Τουρκίας σε βάρος της δικής μας χώρας.

Η έρευνα της δικαιοσύνης

Κι ενώ έχουν φυγαδευτεί τόνοι χρυσού στο εξωτερικό, μόνον μετά από δημοσιεύματα κινήθηκε η δικαιοσύνη σε ότι αφορά στο σκέλος λειτουργίας παράνομων χυτηρίων μετάλλου στον Ασπρόπυργο και στο Βοτανικό. Μάλιστα, η έρευνα διετάχθη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Πλημμέλημα για τον πόνο και τον θάνατο του άλλου. Σωστά;

Διαβάστε επίσης:

Ο χρυσός των Ελλήνων στα χέρια των Κινέζων

Κρήτη: Κρυφός θησαυρός σε ενεχυροδανειστήριο

Έκρηξη στο ενεχυροδανειστήριο του Τάσου Μητρόπουλου

Στη «φάκα» ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων-Τι έκανε τα κοσμήματα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή