Επιστροφή άνω των 150 εκ. ευρώ σε συνταξιούχους δικαστές
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων δικαστικών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του κράτους – Νέα «μαύρη τρύπα» για το… πλασματικό πλεόνασμα της κυβέρνησης!
Ακόμη έναν ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί η σχεδόν αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών που επιβλήθηκαν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012. Κι αυτό διότι θα πρέπει να αναζητήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών πλην των 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στα αναδρομικά και τη διόρθωση του μισθολογίου των ενστόλων.
Μάλιστα ο πονοκέφαλος αυτός γίνεται εντονότερος αν σκεφτεί κανείς ότι η εν λόγω απόφαση πρόκειται να αποτελέσει «πιλότο» και για τις εκκρεμείς υποθέσεις όλων των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.
Η απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της ισότητας στα δημόσια βάρη. Επίσης, έκρινε ότι προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Οι δικαστές αν και δέχονται ότι το κράτος μπορεί να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) υπογραμμίζουν ωστόσο η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή έχει, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος. Πάντως οι δικαστές έδωσαν κι ένα «παράθυρο» στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ανέτρεψαν τη μέχρι τώρα νομολογία του δικαστηρίου, κρίνοντας ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών. Βάσει αυτού το ΕΣ έκανε δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης:
Εξώδικο στρατιωτικών προς τον υπ. Οικονομικών για την απόφαση περί περικοπών
Νέο «ψαλίδι» ακόμα και σε κύριες συντάξεις