Σάλος στη Βουλή για το κατεπείγον του Χωροταξικού

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση- Βιώσιμη Ανάπτυξη».
3'

Με την έναρξη της συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει τα δύο τελευταία κεφάλαια του νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτά δεν αποτελούν προαπαιτούμενα. Όμως, επέμεινε στην ανάγκη συζήτησης του υπολοίπου νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι οι ρυθμίσεις του αποτελούν υποχρεώσεις που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν εκπληρωθεί, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και ο ίδιος δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής για το κατεπείγον, επειδή η κυβέρνηση θα ήθελε με άνεση χρόνου να αναδείξει τη σημαντική νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και κάλεσε τους βουλευτές να εξεγερθούν και να μην αποδεχθούν τέτοια διαδικασία, διότι τότε επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους εξευτελίζει.

«Είναι αίσχη και αθλιότητες αυτά που κάνετε! Σας εξευτελίζουν ως βουλευτές! Καταργείτε τη Βουλή και κάθε ίχνος δημοκρατίας. Είστε μία επιτροπή διαχείρισης επιχειρηματικών συμφερόντων. Εξεγερθείτε συνάδελφοι απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία» είπε ο κ. Λαφαζάνης και προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα, για τα οποία «η διαπλοκή χαίρεται» και δεν θεωρεί ότι παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία του κατεπείγοντος καικοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Με το νομοσχέδιο καταργείτε- και καταργείται- οποιαδήποτε μορφή άμυνας σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη ζωή του λαού» σημείωσε ο κ. Χαλβατζής και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι «στο όνομα των επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θέλει να άρει κάθε τι που δεν διευκολύνει την κερδοφορία τους».

Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «κανέναν δεν βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση ενός νομοσχεδίου σημαντικού με έναν τέτοιο τρόπο» όμως εκτίμησε ότι ακόμη και εάν ήταν ανοιχτή η Ολομέλεια και δινόταν άνεση χρόνου, τα ίδια θα έλεγαν όσοι επιδεικνύουν, σταθερά, άρνηση και αναπτύσσουν συνωμοσιολογία. Πάντως, ο βουλευτής επισήμανε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει αναπτυχθεί δημόσιος διάλογος γύρω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και μάλιστα έχουν υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, υπογράμμισε ότι τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν ήταν τα πιο αθώα αυτού του νομοσχεδίου, καθώς μέχρι το 10ο άρθρο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης. Ο κ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε από τις Βρυξέλλες, από την οποία δεν προκύπτει ότι υπήρχαν δεσμευτικές προθεσμίες για να μην χάσει η Ελλάδα χρήματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε ο λαϊκισμός και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ημερομηνίες και υποχρεώσεις για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Καλαντζή: Η τρόικα εξυπηρετεί συμφέροντα! (vid)