Το έθιμο του Κλήδονα στον Κολινδρό
Το έθιμο του κλήδονα αναβίωσαν την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 Kολινδρινοί και Κολινδρινές στη γειτονιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.
Την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές: Στις γειτονιές του χωριού στήνονταν μεγάλες φωτιές πάνω από τις οποίες πηδούσαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό, «να φύγουν οι ψύλλοι κι οι κοριοί.....» φώναζαν όσοι πηδούσαν πάνω από τη φωτιά.
Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι' αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριού να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.
Στο έθιμο αυτό γυναίκες του Κολινδρού πρόσθεσαν και ένα ακόμη γεγονός που λάμβανε χώρα παλιότερα. Με το αλεύρι της νέας σοδειάς ζύμωναν ψωμί το οποίο έβρεχαν σε κάποια από τις βρύσες του Κολινδρού και στη συνέχεια το πρόσφεραν σε όλους.
ΠΗΓΗ kontariotissa.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης
Άνθιμος: «Ως απόγονοι των Βυζαντινών να διεκδικήσουμε όλη την Βαλκανική» (video)