Θεσσαλονίκη: Στον αέρα οι πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ!
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, με την πενταμελή του σύνθεση, έκρινε μη νόμιμη τη διαδικασία με την οποία επελέγησαν οι υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη. Ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας του θέματος, η εξέτασή του και η οριστική λήψη απόφασης, παραπέμφθηκαν για τον ερχόμενο Οκτώβριο, από την επταμελή σύνθεση του Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές, Σ. Λογοθέτης, Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και όχι ο ίδιος.
Η απόφαση του ΣτΕ
Η πενταμελής σύνθεση του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξέτασε την προσφυγή, έκρινε ότι η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων είναι υποχρεωτική και πως η μη παρουσία τους σε αυτές καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες. Συγκεκριμένα, στην υπ' αριθμ. 2357/2014 απόφασή του, το ΣτΕ σημειώνει πως ο νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του πρύτανη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Ιδρύματος. Σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτή η διάταξη προβλέπει ότι ο πρύτανης «πρέπει να καλείται, επί ποινή ακυρότητας της οικείας συνεδριάσεως και της πράξεως που εκδίδεται κατ' αυτήν» και να συμμετέχει και σε αυτές που «λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής νέου πρύτανη».
Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απόφαση του συμβουλίου του ΑΠΘ για τους υποψήφιους στις πρυτανικές εκλογές ήταν μη νόμιμη και πως πρέπει να ακυρωθεί, καθώς εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί σχετική πρόσκληση προς τον εν ενεργεία πρύτανη του Ιδρύματος. Σημειώνεται ότι αντίθετη άποψη εξέφρασαν ο προεδρεύων της σύνθεσης σύμβουλος Επικρατείας και ένας πάρεδρος χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Πρόβλημα και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εκτός, όμως, από το ΑΠΘ, πρόβλημα έχει προκύψει και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο εν ενεργεία πρύτανης του οποίου, Ιωάννης Μεσσήνης, έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη. Το συμβούλιο του ιδρύματος προχώρησε στην προκήρυξη των εκλογών λόγω του ότι ο κ. Μεσσήνης συνταξιοδοτείται στις 31.8.2014, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Ωστόσο, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ, στην υπ' αριθμ. 2356/2014 απόφασή του, αναφέρει ότι από τον νόμο 4009/2011 συνάγεται πως ο νομοθέτης «δεν θέλησε η κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμο όριο ηλικίας, η οποία συνεπάγεται βεβαίως την απώλεια της καθηγητικής ιδιότητάς του, να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του, αλλά αντίθετα, να συνεχίζει και να ολοκληρώνει στην περίπτωση αυτή τη θητεία του, περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικώς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματός του».
Σύμφωνα με την απόφαση, αυτή η επιλογή του νομοθέτη «επιβλήθηκε από την ανάγκη να διασφαλίζεται η διοικητική σταθερότητα στα ΑΕΙ και να αποτρέπονται κατά το δυνατόν, επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες, οφειλόμενες σε πρόωρο διακοπή της θητείας του πρύτανη». Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν την εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνη με το Σύνταγμα (άρθρο 16). Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε μη νόμιμη η προσβαλλόμενη απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος. Αντίθετη άποψη, και πάλι, διατύπωσαν ο προεδρεύων της σύνθεσης σύμβουλος Επικρατείας και ένας πάρεδρος χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σημειώνεται, πάντως, ότι και αυτή η υπόθεση θα εξεταστεί εκ νέου τον Οκτώβριο, από την επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, μαζί με την υπόθεση του ΑΠΘ.
Τι θα γίνει με την αλλαγή ηγεσίας στο ΑΠΘ
Υπενθυμίζεται ότι στις πρυτανικές εκλογές που έγιναν στις 13 Ιουνίου, νέος πρύτανης του ΑΠΘ εξελέγη ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Περικλής Μήτκας, ο οποίος πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου, με τετραετή θητεία. Ωστόσο, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την παραπομπή της υπόθεσης για τον Οκτώβριο, ήρθαν στην επιφάνεια ερωτηματικά σχετικά με το τι θα συμβεί μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση.
Ο «Τ.Θ.» επικοινώνησε με τον καθηγητή Ιατρικής και αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του ΑΠΘ, Βασίλη Ταρλατζή, ο οποίος αρχικά τόνισε ότι η απόφαση του πενταμελούς Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ήταν ομόφωνη και πως είχε να κάνει μόνο με ένα διαδικαστικό θέμα, επισημαίνοντας ότι απορρίφθηκαν όλες οι υπόλοιπες αιτιάσεις του κ. Γιαννακουδάκη που είχε κάνει την προσφυγή. Ο κ. Ταρλατζής τόνισε ότι η ερμηνεία του νόμου δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε ξεκάθαρη και πως το θέμα παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση του τμήματος ακριβώς επειδή πρόκειται για θέμα ερμηνείας του νόμου. Σημείωσε ακόμη πως το θέμα είναι σημαντικό, καθώς «όποια απόφαση παρθεί θα αποτελέσει νομολογία για το μέλλον».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το τι θα γίνει με την αλλαγή της ηγεσίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ μέχρι να παρθεί η οριστική απόφαση, ο κ. Ταρλατζής είπε ότι ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του πανεπιστημίου, Π. Μήτκας, θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του την 1η Σεπτέμβρη, καθώς «το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει το ΑΠΘ να έχει Πρύτανη και να μην υπάρξει κενό ηγεσίας». Μάλιστα, ο κ. Ταρλατζής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η οριστική απόφαση να μη ληφθεί ούτε τον Οκτώβριο, σημειώνοντας πως το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η επίλυσή του να καθυστερήσει για άγνωστο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι μέχρι τότε το πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει Πρύτανη και επισήμανε ότι σε περίπτωση που η οριστική απόφαση κρίνει άκυρη την επιλογή των υποψηφίων τότε θα γίνουν νέες εκλογές.
typosthes
Διαβάστε επίσης: Κομοτηνή: Πετούσαν πέτρες σε περιπολικό- Συνελήφθη 21χρονος