Κρήτη: Κλείνουν τη Σούδα αντιδρώντας στην καταστροφή των χημικών
Τον αποκλεισμό της ναυτικής βάσης της Σούδας, στα Χανιά, αποφάσισαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της Κρήτης, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους για την καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου – τα οποία προγραμματίζουν διαμαρτυρία από ψαράδες των Χανιών με τις βάρκες τους - ενδεχόμενος αποκλεισμός της βάσης θα εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της καταστροφής των χημικών μέσα στη θάλασσα.
Την ίδια ώρα πάντως ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής των χημικών υλικών που αποτελούσαν μέχρι πρότινος μέρος του χημικού οπλοστασίου του στρατού του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, πάνω στο αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Cape Ray , το οποίο έχει υποστεί μετατροπές ειδικά για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Το σκάφος, το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα, ξεκίνησε τη διαδικασία επεξεργασίας των 600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται αέριο μουστάρδας, καθώς και συστατικά στοιχεία με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν.
Τα υλικά παραδόθηκαν στο Κέιπ Ρέι στις αρχές του Ιουλίου από ένα άλλο σκάφος, τα οποία τα μετέφερε εκτός Συρίας. Ο Άσαντ συμφώνησε πέρυσι να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αφοπλισμού.
Ο Ουόρεν επισήμανε ακόμα ότι θα χρειαστούν περίπου 60 ημέρες για την επεξεργασία των υλών, ενώ τα επεξεργασμένα υλικά θα μεταφερθούν κατόπιν στη Φινλανδία και στη Γερμανία.
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα υδρόλυσης, το οποίο χρησιμοποιεί ουσίες όπως νερό, υποχλωριώδες νάτριο και υδροξείδιο του νατρίου, ώστε να καταστήσει τα χημικά όπλα αρκετά ασφαλή για την εξουδετέρωσή τους.
Διαβάστε ακόμα:
Ξεκίνησε η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο