To facebook «χειροκροτά» τον Σφακιανάκη και την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος
Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία κολοσσός Facebook στέλνει συγχαρητήρια και μάλιστα στην Ελλάδα .Η εταιρεία συγχαίρει τον Ελληνα ταξίαρχο, διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για την μεγάλη του συνεισφορά στην εντόπιση εγκληματιών στο ιντερνετ, κάνοντάς μας όλους υπερήφανους!
Συγκεκριμένα, η Facebook με ειδική ανακοίνωση πλέκει το εγκώμιο του Μανώλη Σφακιανάκη και της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνοντας πως «η συνεργασία είναι χρήσιμη όταν εγκληματίες μεταχειρίζονται κακόβουλα πολλαπλές διαδικτυακές πλατφόρμες για να επιτύχουν τους στόχους τους».
Διαβάστε ολόκληρο το mail του Facebook στην Δίωξη
«(….) Το να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις τελευταίες απειλές είναι μια πολύπλοκη εργασία, και ο Lecpetex ήταν ένα ιδιαίτερα επίμονο κακόβουλο λογισμικό. Ελπίζουμε ότι αυτό το παράδειγμα θα καταδείξει ότι η συνεργασία μπορεί να είναι χρήσιμη και παραγωγική στο να διακόψουμε τη δράση τέτοιων προγραμμάτων, ιδιαίτερα όταν οι εγκληματίες μεταχειρίζονται κακόβουλα πολλαπλές διαδικτυακές πλατφόρμες για να επιτύχουν τους στόχους τους.
»Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο της Ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά την διερεύνηση αυτού του κακόβουλου λογισμικού.
«Όταν καταπολεμούμε κακόβουλα προγράμματα όπως ο Lecpetex, μαθαίνουμε περισσότερα για τις τεχνικές κακόβουλου λογισμικού – και εφαρμόζουμε αυτή τη γνώση απευθείας στα συστήματά μας, για να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να τη χρησιμοποιούν ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη προστασία».
Ποιος είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης
Ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πολύ στενές σχέσεις με την Εκκλησία, αφού ο πατέρας ήταν κληρικός.
Το 1981, εισήχθη στη σχολή Ανάλυσης και Προγραμματισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα χρόνο αργότερα κατατάχθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.
Η εκπαίδευση του συνεχίστηκε μετά τις σπουδές του, με διάφορα σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις στον τομέα των εγκλημάτων και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο (Πλαστικό Έγκλημα, Πρόληψη Εγκλήματος), στο Λονδίνο και στο F.B.I.
Καριέρα
Η καριέρα του στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε το 1982, όταν ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης εισήχθη στην Σχολή Ενωμοταρχών. Από το 1995, έγινε μέλος της μονάδας της Δίωξης Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος..
Από το 2011 και μετά, που έγινε ο γενικός διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το σώμα έχει παρέμβει σε ένα τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών σώζοντας συνολικά πάνω από 600 ζωές .
Επιπλέον κατά την διάρκεια της θητείας του στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το σώμα δημιούργησε μια ιστοσελίδα η οποία ονομάζεται Cyber-Kid με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει τα παιδιά από οποιουδήποτε είδους απειλές που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Διαδίκτυο .
Ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις απειλές τις οποίες μπορεί να διατρέχει κάποιος που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Επιπλέον έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων προσφέροντας συμβουλές σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ενώ από το 2011, είναι υπεύθυνος για τις ημερίδες και τα συνέδρια που έχει παραθέσει η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε όλη την Ελλάδα.
Με αφορμή την εξαφάνιση ενός 13χρονου κοριτσιού το οποίο έφυγε από το σπίτι της για να συναντήσει έναν 23χρονο νέο που γνώρισε μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την ημέρα που βρέθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, έδωσε συνέντευξη τύπου σε διάφορες εφημερίδες και την τηλεόραση, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμη φορά στους γονείς των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιουν το διαδίκτυο χωρίς επιτηρηση.
Λόγο της αποτελέσματικοτητάς του, ο ελληνικός τύπος τον έχει αποκαλέσει πολύ συχνά Πουαρο του διαδικτύου και Φύλακα Αγγελο.
Βραβεία
-Ελληνική Εταιρεία Νεφρού, για την διάσωση της ζωής ενός παιδιού από την καταποση υπνοτικων φαρμάκων
- Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την συμβολή του στην καταπολέμηση του εγκλήματος
-Υπουργείο Παιδείας, για τη διάσωση ενός παιδιού από απόπειρα αυτοκτονίας
Βιβλία
Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, Εκδόσεις Λιβάνη, 2012
Διαβάστε επίσης
Μάθημα ακαριαίας καταστολής από τον Μανώλη Σφακιανάκη
Έλληνες χάκερ «μόλυναν» πάνω από 200.000 υπολογιστές στον κόσμο