Μηχανογραφικό 2014: Πώς θα το συμπληρώσετε σωστά

Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις 2014
16'

Το Μηχανογραφικό Δελτίο (στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ - Ομάδα Β) διαχωρίζεται σε πέντε διακριτά πεδία σχολών (κατηγορίες) τα οποία ονομάζονται Επιστημονικά Πεδία. Κάθε επιστημονικό πεδίο περιέχει σχολές αντίστοιχων σχετικά επιστημονικών τομέων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες γενικές ομάδες σχολών ανά επιστημονικό πεδίο.

1ο Επιστημονικό πεδίο : Σχολές θεωρητικών ειδικοτήτων: Φιλόλογοι, Νομικοί...
2ο Επιστημονικό πεδίο : Σχολές θετικών ειδικοτήτων: Μαθηματικοί, Φυσικοί...
3ο Επιστημονικό πεδίο : Σχολές ιατρικών επαγγελμάτων: Ιατρική, Φαρμακευτική...
4ο Επιστημονικό πεδίο : Πολυτεχνικές σχολές, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι
5ο Επιστημονικό πεδίο : Σχολές οικονομικού προσανατολισμού και διοίκησης επιχειρήσεων

Πέρα από τις παραπάνω ομαδοποιήσεις υπάρχουν και σχολές/τμήματα που λόγω συναφών επαγγελματικών ειδικοτήτων, περιλαμβάνονται σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία, όπως τα Παιδαγωγικά τμήματα (Δάσκαλοι), τα οποία αναφέρονται ως κοινά τμήματα.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο Επιστημονικά Πεδία και όσες σχολές επιθυμεί από κάθε επιστημονικό πεδίο. Δεν υπάρχει περιορισμός στο συνολικό πλήθος των σχολών που θα επιλέξει ο κάθε υποψήφιος. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξει ακόμα και όλες τις σχολές που βρίσκονται στα δύο επιστημονικά πεδία της επιλογής του.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος καλείται να ταξιμονήσει με αριθμητική κλίμακα τις σχολές, ανάλογα με τις επιθυμίες του, όπου το 1 αντιστοιχεί στην πρώτη επιθυμητή σχολή, το 2 στη δεύτερη κ.ο.κ. Η αρίθμηση των σχολών δεν ακουληθεί κάποια λογικά σειρά και ούτε χρειάζεται να εξαντληθούν οι σχολές ενός επιστημονικού πεδίου, πρωτού αρχίσει η δήλωση των σχολών άλλου επιστημονικού πεδίου.

Είναι δυνατό δηλαδή να εναλλάσονται οι σχολές από το ένα επιστημονικό πεδίο στο άλλο, ανάλογα με τις επιθυμίες του υποψηφίου. Να δηλωθεί δηλαδή μία σχολή από ένα επιστημονικό πεδίο, στη συνέχεια 5 σχολές του άλλου πεδίου, μετά 3 σχολές του 1ου πεδίου κ.ο.κ.
Προσοχή χρειάζεται ώστε να μη δοθεί ίδιος αριθμός σε δύο ή περισσότερες σχολές, όπως και να μην υπάρξουν κενά στην αρίθμηση με την παράλειψη κάποιου αριθμού.

Με την ταξινόμηση των σχολών ο κάθε υποψήφιος δηλώνει την προτεραιότητα που δίνει στην κάθε σχολή. Έτσι αν για παράδειγμα συγκεντρώσει Μόρια εισαγωγής που του προσφέρουν την εισαγωγή στις σχολές της 4ης επιλογής του, θα εισαχθεί στη σχολή της 4ης επιλογής, ανεξάρτητα από το αν η 5η επιλογή είχε μεγαλύτερη βάση εισαγωγής ή όχι και αν "έπιανε" τα μόρια της ή όχι.

Δηλαδή από όλες τις σχολές στις οποίες έχει συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από τη βάση εισαγωγής, εισάγεται σε αυτήν που έχει δηλώσει "πρώτη", δηλαδή με καλύτερη σειρά προτίμησης (μικρότερο αριθμό στην αριθμητική κλίμακα).

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Α. Ποια είναι τα βασικά στάδια
1) Με τον δiψήφιο κωδικό που είχες στις πανελλήνιες και τα αρχικά σου γράμματα (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο), στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, επιλέγεις «ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ» και ξεκινάς να βλέπεις το ΜΔ και να φτιάχνεις ένα πρόχειρο δελτίο. Αφού ολοκληρώσεις όλα τα βήματα στο στάδιο αυτό, στο τέλος εμφανίζεται ένας κωδικός δελτίου με έντονα κόκκινα γράμματα. Αυτόν τον κωδικό δελτίου θα τον χρειαστείς ξανά, γι αυτό εκτύπωσε τον ή σημείωσε τον κάπου για να τον βρίσκεις εύκολα.

2) Οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να δεις το πρόχειρο ΜΔ που έφτιαξες στο πρώτο στάδιο ή να το αλλάξεις ή να το εκτυπώσεις ή να το δείξεις στους γονείς σου, στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, επιλέγεις «ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ». Δίνεις το γνωστό δψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό δελτίου που έχεις σημειώσει από το προηγούμενο στάδιο. Τώρα ξεκινάς να βλέπεις το πρόχειρο ΜΔ που έφτιαξες, μπορείς να το βελτιώνεις, να το τελειοποιείς κλπ.

3) Όταν πια είσαι έτοιμος και έχεις κατασταλάξει στις επιλογές σου, πηγαίνεις στο Λύκειό σου και δημιουργείς ένανπροσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Τώρα πια έφτασε η ώρα να υποβάλεις οριστικά το δελτίο σου. Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, επιλέγεις «ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ-ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΟΥ». Δίνεις το γνωστό δψήφιο κωδικό εξετάσεων, τον κωδικό δελτίου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ξεκινάς. Ελέγχεις ότι τα στοιχεία σου είναι ολόσωστα, οι επιλογές σου είναι τελικές και ΟΡΙΣΤΤΚΟΠΟΙΕΙΣ το μηχανογραφικό σου. Τώρα πια, τελείωσες με το ΜΔ, χωρίς καμμία άλλη ενέργεια.

Β. Ποια είναι τα βασικά βήματα εφαρμογής
1) Στο πρώτο βήμα θα δεις τα ονομαστικά σου στοιχεία. Συμπληρώνεις τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail κλπ.
2) Στο δεύτερο βήμα θα συναντήσεις τις «ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ»: ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Αν δεν ανήκεις σε αυτές, προχωράς στο επόμενο βήμα.

Αν ανήκεις σε μία από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, θα σου ζητηθεί να το δηλώσεις και να συμπληρώσεις τα «κουτάκια». Επίσης θα βρεις και αναλυτική περιγραφή για τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις ειδικές περιπτώσεις, δες την επόμενη παράγραφο.

3) Στο επόμενο βήμα, σου εμφανίζονται τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις και όλες οι αντίστοιχες σχολές, για να κάνεις τις επιλογές σου. Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές.

4) Στα τελευταία βήματα, η εφαρμογή σού δείχνει μια σύνοψη του δελτίου σου και τελικά αποθηκεύεις ή εκτυπώνεις ή οριστικοποιείς, ανάλογα με το στάδιο που είσαι.

Γ. Τι να προσέξεις ιδιαίτερα;
Τρία πράγματα:
να πας στο Λύκειό σου στις ημερομηνίες που ανακοινώνονται για να πάρεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να μπορείς να οριστικοποιήσεις το δελτίο σου

να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ το Μηχανογραφικό Δελτίο μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται. Μετά την οριστικοποίηση δεν μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις το περιεχόμενο του Μ.Δ.

αν δηλώσεις ότι ανήκεις σε μία ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει να κατέχεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ο έλεγχος για το εάν κάποιος υποψήφιος εντάσσεται σε ειδική κατηγορία γίνεται στο σχολείο. Για αυτό το λόγο όταν προσέλθουν στο Λύκειο για να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι που ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση θα κληθούν επιπλέον να προσκομίσουν στα Λύκειά τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, χαρακτηρίζονται από τον Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του Λυκείου ως μία συγκεκριμένη ειδική περίπτωση, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr.

Τέλος, όταν τον Ιούνιο οι υποψήφιοι υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, θα γνωρίζουν αν έχουν ήδη υπαχθεί στη συγκεκριμένη ειδική περίπτωση και θα δηλώνουν μόνο τις προτιμήσεις τους.

Οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων,και των κοινωνικών κριτηρίων, είτε με το 90% είτε με το 10%, διεκδικούν όλες τις θέσεις εισακτέων, όπως όλοι οι υποψήφιοι, αλλά επιπλέον διεκδικούν επιπλέον θέσεις επί του αριθμού εισακτέων, χωρίς πλέον ηλικιακά όρια, εισοδηματικά κριτήρια και γεωγραφικούς περιορισμούς, κατόπιν των νέων ρυθμίσεων.

Οι υποψήφιοι για την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση προσκομίζουν δικαιολογητικά στο Λύκειο ανά περίπτωση, ως ακολούθως
i) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ
β) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που είναι σε ισχύ, από το οποίο προκύπτει ρητά η πολυτεκνική ιδιότητα.

Στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν οι υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α΄), καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α΄).

ii) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
α) Πιστοποιητικό/πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

ΚΑΙ
β) Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή) ενός γονέα, με την οποία θα δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει τρία (3) ζώντα τέκνα (θα αναφέρονται ονομαστικά τα τρία τέκνα) από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, το περιεχόμενο της οποίας θα ταυτίζεται με το πιστοποιητικό/πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης (βλ. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ).

Στην περίπτωση των τριτέκνων, για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν οι γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία (3) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα.

iii) ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Α. Γι΄ αυτούς που έχουν αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α΄), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Α.Σ.Κ.Τ. ή στην ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και στις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

Η έννοια της διαφορετικής πόλης από αυτή της μόνιμης κατοικίας είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας :
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ
β) Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής, από την οποία προκύπτει ότι ο/η αδελφός/αδελφή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α΄). Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου, πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

ΚΑΙ
γ) Υπεύθυνη Δήλωση του/της αδελφού/αδελφής που είναι ενεργός φοιτητής ότι δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Με την ίδια Υπεύθυνη Δήλωση, θα δηλώνεται υπεύθυνα ότι φοιτά σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας και ότι αυτή η πόλη είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας ( βλ. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΙΙ Α ).

Β. Γι΄ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα :
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει: α) ο θάνατος του/των γονέων και, β) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.

Γ. Γι΄ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%):

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

ΚΑΙ
β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Δ. Γι΄ αυτούς που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄):
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ
β) Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα που φονεύθηκε ή κατέστη ανίκανος.

Ε. Γι' αυτούς που είναι πολύδυμα τέκνα, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει η ίδια ημερομηνία γέννησης των πολύδυμων τέκνων.

ΚΑΙ
β) Αντίγραφο της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις είτε των ΓΕΛ είτε των ΕΠΑΛ του έτους υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου του/των άλλου/άλλων πολύδυμου/πολύδυμων αδελφού/αδελφών.

Κατ΄εξαίρεση και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.4071/2012 (ΦΕΚ 85 Α΄) και διεκδικούν την εισαγωγή τους με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων (βλ.ΚΕΦ. Β4), αντί του ανωτέρω β αντιγράφου, προσκομίζουν είτε αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του/των άλλου/άλλων πολύδυμου/πολύδυμων αδελφού/αδελφών, από το οποίο προκύπτει η αποφοίτησή του το 2011 και η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) το ίδιο έτος είτε βεβαίωση από το ΕΠΑΛ αποφοίτησης, από την οποία προκύπτει η αποφοίτησή του το 2011 και η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ του ίδιου έτους.

1. Οι υποψήφιοι εκκλησιαστικών Λυκείων διεκδικούν επιπλέον θέσεις μόνο στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα και σχολές διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης εκκλησιαστικών Λυκείων χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία χωρίς να προσκομίσουν στο Λύκειό τους κανένα απολύτως δικαιολογητικό, ενώ οι απόφοιτοι εκκλησιαστικών Λυκείων, προσκομίζουν αντίγραφο βεβαίωσης πρόσβασης, απ΄ όπου προκύπτει ότι αποφοίτησαν από εκκλησιαστικό Λύκειο . Για το χαρακτηρισμό τους ως ειδική κατηγορία ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Β του ΚΕΦ. Β2 της παρούσας. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι της ειδικής αυτής κατηγορίας μπορούν να διεκδικήσουν και τις επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια), αν ανήκουν σε κάποια (εννοείται προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά).

2. Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2010 ή 2011 (για το 10%) ή όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Οι υποψήφιοι αυτοί, πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειο βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ' αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών. Μετά τον έλεγχο της ανωτέρω βεβαίωσης, χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Β του ΚΕΦ. Β2 της παρούσας. Επισημαίνεται ότι όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν άλλη από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια).

Αντίστροφα, όσοι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιθυμούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια), δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ειδικής κατηγορίας της Μουσουλμανικής μειονότητας.

Υπουργείο Παιδείας: Τελειώνετε με τα μηχανογραφικά

Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη εβδομάδα.

Να προχωρήσουν άμεσα στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους καλεί τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι μέχρι τώρα ο ρυθμός υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων είναι ιδιαίτερα χαμηλός.
Έτσι, καλεί τους υποψηφίους να προβούν σύντομα στην οριστικοποίηση των μηχανογραφικών προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, ο αργός ρυθμός υποβολής των μηχανογραφικών οφείλεται στο θολό τοπίο για το ποιος δικαιούται μετεγγραφή.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4264/14 επανακαθιερώθηκαν οι μετεγγραφές υποψήφιων πολυτέκνων, τριτέκνων και εκεινων που πληρούν κοινωνικά κριτήρια, όμως την τελική απόφαση για τον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνυον δεκτές ανήκει στο τμήμα υποδοχής.

Διαβάστε επίσης: Βάσεις 2014: Τα ειδικά μαθήματα λειτουργούν ανασταλτικά στην άνοδο των βάσεων

Πανελλήνιες 2014: Κάνε κλικ εδώ και δες τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων