Νέοι και πτυχιούχοι γίνονται αγρότες
Η στροφή προς τον γεωργικό τομέα που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά ευδιάκριτη και ερμηνεύεται ως ένα φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που «χτύπησε» τα αστικά κέντρα. Ετσι, νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον τομέα, αντιμετωπίζοντας βέβαια μεγάλες δυσκολίες, αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα αισθητά τη ζωή τους.
Μετά από δεκαετίες υποχώρησης, τα τέλη του 2013 για δεύτερη φορά ύστερα από το 2010 καταγράφηκε μικρή αύξηση στον αριθμό των αγροτών. Συγκεκριμένα, από τους 485.500 απασχολούμενους το τέλος του 2012, ένα χρόνο αργότερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 493.900 αγρότες. Τα στοιχεία ακούγονται- και είναι- αρκετά μικρά, αν τα συγκρίνει κανείς με τους 1.083.000 Ελληνες αγρότες του 1981, αλλά ο συγκεκριμένος αριθμός ολοένα και μειωνόταν στις δεκαετίες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή».
Ο νέος αγρότης προέρχεται από τα αστικά κέντρα, είναι σε μεγάλο ποσοστό πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά και αρκετά νεότερος σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό το προφίλ σκιαγραφεί η έρευνα εργατικού δυναμικού που έκαναν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Κασίμης και Σταύρος Ζωγραφάκης.
Συγκεκριμένα, από εκείνους που στράφηκαν στη γεωργία, το 37% προέρχεται από την Αθήνα, το 8% από την υπόλοιπη Αττική, το 9% από την Κεντρική Μακεδονία, το 7% από τη Θεσσαλία και το 7% από τη Στερεά Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Άφαντος ο Σήφης - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του