Όταν η Ελλάδα πνίγεται στους... νόμους της!

Τι προβλέπουν οι κανονισμοί για τις παράκτιες περιοχές και τις πισίνες και γιατί δεν εφαρμόζονται
4'

Εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία η χώρα μας έχει μία θλιβερή πρωτιά ευρωπαϊκώς και παγκοσμίως. Αν και η χώρα μας περικυκλώνεται από θάλασσα, στην Ελλάδα πνιγόμαστε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το να επικεντρωθεί κάποιος στα νούμερα και μόνον εν μέρει είναι ανεπαρκές ώστε να μπορέσει να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι πνίγονται. Πράγματι από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 62 πνιγμοί σε όλη τη χώρα. «Διαθέτουμε παγκόσμια πρωτιά!», μας είπε έντρομη η κοπέλα που σήκωσε το τηλέφωνο της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Ελλάδος. Δηλαδή, τι εννοείτε όταν λέτε παγκόσμια πρωτιά, τη ρωτήσαμε. «Η χώρα μας είναι δεύτερη σε πνιγμούς μετά την Ιαπωνία». Τα γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος σοκάρει κι αυτό είναι αλήθεια. Ας μη μείνουμε, όμως, σ' αυτό και ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην πράξη,

Έπεσε στα χέρια μας μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Δρ. Στάθη Αβραμίδη (DipEd, DipRLSS, BEd, MSc, PhD, επισκέπτη ερευνητή του Leeds Metropolitan University και Διοικητικού Υπαλλήλου στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) με τίτλο: «Ο πνιγμός και οι ανεπαρκείς Ναυαγοσώστες στην Ελλάδα».

Ο Στ. Αβραμίδης υποστηρίζει ότι κάθε μέρα έχουμε και έναν πνιγμό στη χώρα μας. All time classic κατάσταση δηλαδή.

Όμως, το ενδιαφέρον στην έρευνα του είναι η προσέγγιση του θέματος από την πλευρά της νομοθεσίας:

-Ένας ναυαγοσώστης είναι υπεύθυνος για 600 μέτρα ακτής, ενώ η αναλογία στην Αυστραλία είναι ένας ναυαγοσώστης για 80 μέτρα ακτής!!!
-Πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ειδικευμένοι σε κάποιο άθλημα νερού παίρνουν άδεια ως ναυαγοσώστες χωρίς εξετάσεις στο λιμεναρχείο. Σ.σ., η ναυαγοσωστική στα ΤΕΦΑΑ δε διδάσκεται σχεδόν καθόλου.
-Το δίπλωμα ναυαγοσώστη δε λήγει ποτέ και η άδεια εργασίας του ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια!
-Οι λουτρικοί χώροι με βάση το νόμο υποχρεούται να έχουν ναυαγοσώστη μόνον τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο!

Τα παραπάνω και άλλα πολλά ισχύουν για το κολύμπι στη θάλασσα. Για τις πισίνες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτείται ένας επόπτης ασφαλείας για 300 λουόμενους. Μιλάμε δηλαδή για πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και βάλε;

Η μελέτη Αβραμίδη αποκαλύπτει και άλλα πολλά!

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Βιτρίνα και όχι ουσία: 'Για μένα ναυαγοσώστης σημαίνει κατά 70% εμφάνιση και κατά 30% γνώσεις γιατί όλο αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην συμβεί ατύχημα αλλά όλοι οι πελάτες θα τον βλέπουν και συνεπώς πρέπει να είναι όμορφος'. Αυτά είναι τα λόγια υπεύθυνου μεγάλου υδροψυχαγωγικού χώρου που απέρριψε ναυαγοσώστη». Αυτός ο ναυαγοσώστης που αναφέρει ο Αβραμίδης είχε πολύ πλούσιο βιογραφικό αλλά απορρίφθηκε διότι είχε... χοντρά πόδια. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Μάλιστα προτιμούνταν όσοι δεν έχουν καν δίπλωμα ναυαγοσώστη για να μην έχουν οικονομικές απαιτήσεις πέραν των 650 ευρώ το μήνα». Σ.σ., η τιμή αυτή είναι προ βαθιάς κρίσης.

Ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) Νίκος Γιοβανούδης πριν από λίγες ημέρες ειδοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Λευκάδας να αναλάβει δράση με αφορμή και τον τραγικό πνιγμού ενός 42χρονου στη θέση Κάθισμα. Αυτό που έκανε ο Δήμαρχος Λευκάδας θα έπρεπε να είναι μια τακτική για όλο τον χρόνο.

Όμως, οι περισσότεροι Δήμοι λόγω αδυναμίας συνειδητοποίησης της κατάστασης, εξαιτίας των απαρχαιωμένων νόμων και ελλείψει κονδυλίων κλείνουν τα μάτια μπροστά στον καθημερινό κίνδυνο. Όχι του δικού τους. Αλλά των υπολοίπων. Μικρών και μεγάλων που εμπιστεύονται για κολύμπι την περιοχή τους.

Διαβάστε επίσης:

Πνιγμοί: Η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Βάσεις 2014: Οι μετεγγραφές κρίνουν τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Λύνεται το μυστήριο; «Στο σπίτι της η κόρη μου» λέει ο πατέρας της Ευδοξίας

Κέρκυρα: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον μικρό Πάνο – Έδινε «μάχη» 2,5 χρόνια

Κρήτη: Την εκδικήθηκε για τον χωρισμό με… φωτιά!

«Συνελήφθη» να φωτογραφίζει την ΣΕΑΠ

Ηράκλειο: «Πύρινη κόλαση» το βράδυ – Κάηκαν δύο καταστήματα

Θεσσαλονίκη: Κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο-σάουνα - Δείτε φωτό