Τουρίστες… δοντιών

Ποιοι και γιατί πάνε ταξιδάκια στη FYROM, στο Σαντάνσκι και στην Τουρκία για να φτιάξουν μασέλες και να κάνουν σφραγίσματα
3'

«Τρελά» λεφτά μαζεύουν Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία με την ανάπτυξη του φθηνού ιατρικού τουρισμού. Δεκάδες είναι τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν οικονομικά ταξίδια και αυτό το καλοκαίρι, αν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες στις χώρες αυτές είναι αμφισβητούμενης ποιότητας.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν «αποστολές σωτηρίας» για τους έλληνες της κρίσης, δεν είναι απλή ιστορία. Όταν χτυπήσεις την πόρτα σε ένα από αυτά ο ή οι υπάλληλοι του γραφείου είναι σε θέση να σε ενημερώσουν και να σου έχουν φθηνή λύση για ότι σε πονάει, σε ενοχλεί αισθητικά (πλαστική χειρουργική) ή σου λείπει (βλέπε δόντια).

Διαβάζουμε στη διαφήμιση ενός από αυτά τα γραφεία: «Οργανώνουμε πακέτα σκι, και ένα φάσμα ιατρικών θεραπειών (Πλαστική χειρουργική, λιποαναρρόφηση, ρινοπλαστική, οδοντικά εμφυτεύματα, οφθαλμολογικές θεραπείες, εξωσωματική και θεραπεία του καρκίνου). Η περίθαλψη στη Βουλγαρία κοστίζει τα μισά, απ' ο τι στην Ελλάδα, για την ίδια υπηρεσία. Εξοικονομήστε τα χρήματα σας, και απολαύστε τις διακοπές σας!»

Πας δηλαδή για σκι και επι τη ευκαιρία ρίχνεις και ένα σφραγισματάκι.

Η πλέον δημοφιλής οδοντιατρική υπηρεσία, πάντως, που ζητούν οι έλληνες που καταφεύγουν στη Βουλγαρία είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα. Γιατί; Διότι απλά οι τιμές παίζουν κατά 75% χαμηλότερα απ’ ότι στην Ελλάδα. Δημοφιλείς προορισμοί γι’ αυτή τη δουλειά είναι η Σόφια, η Βάρνα και η Φιλιπούπολη!

Στο Σαντάνσκι!

Και το Σαντάνσκι, όμως, αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό προορισμό. Δεκάδες είναι τα οδοντιατρικά κέντρα που δέχονται έλληνες ασθενείς.

Και δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τα Βουλγάρικα. Υπάρχουν υπάλληλοι που μιλούν άπταιστα ελληνικά. Είναι τέτοια η στρατηγική της Βουλγαρίας ώστε μπορεί να καλύπτει οποιοδήποτε κενό εμφανίζεται ή προκύπτει στον τομέα του ιατρικού τουρισμού και κυρίως του οδοντιατρικού τον οποίον και χρησιμοποιούν εκατοντάδες συμπολίτες μας στη Βόρειο Ελλάδα.

Γευγελή για θήκες!

Και στα Σκόπια, όμως, τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα κυρίως ο οδοντιατρικός τουρισμός. Οι περισσότεροι έλληνες προτιμούν την Γευγελή (ελληνοσκοπιανή μεθόριος, Γκεβγκελία ή Στρύμιτσα) όπου διαθέτουν καταστήματα αρκετοί συμπατριώτες μας.

Πόσο κοστίζει μία πορσελάνινη θήκη στη Γευγελή; 50 ευρώ. Στην Ελλάδα; 350 ευρώ!

Η μέρα που συνήθως γεμίζει η Γευγελή από έλληνες είναι η Πέμπτη. Γιατί; Διότι τότε γίνεται η λαϊκή αγορά και πολλοί τη συνδυάζουν με μία επίσκεψη στον οδοντίατρο!

«Δόντια, βενζίνη και ψώνια!»

Αυτό είναι το σύνθημα που «παίζει» μεταξύ πολλών συμπατριωτών μας στη Βόρειο Ελλάδα είτε για τα Σκόπια είτε για τη Βουλγαρία. Η Γευγελή για παράδειγμα απέχει γύρω στα 65 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους στην κρίση.

Η πόλη Μπίτολα των Σκοπίων απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Εκεί φτάσαμε, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε το «Λας Βέγκας» των Σκοπίων (παράλληλα με τα οδοντιατρεία ανοίγουν σωρηδόν και οι χαρτοπαικτικές λέσχες).

Στην Τουρκία

Η Τουρκία από το 2010 έχει επενδύσει θεαματικά ποσά στον ιατρικό τουρισμό κατασκευάζοντας σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς ακόμη και ολόκληρα χωριά με ξενοδοχεία, νοσοκομεία, δημιουργώντας το καλύτερο πλαίσιο στις μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο κτλ.

Ειδικά στα παράλια της η Τουρκία έχει ξεκινήσει από το 2012 τη λογική του «επιθετικού τουρισμού» όπως χαρακτηρίζεται. Τι σημαίνει; Ότι η κυβέρνηση ρίχνει «ζεστό χρήμα» για την τόνωση του ιατρικού τουρισμού σε αυτήν την περιοχή. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ρίξει πολύ χρήμα κυρίως στη διαφήμιση των υπηρεσιών υγείας στα παράλια κι αυτό λέει πολλά…

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2014: Οι μετεγγραφές κρίνουν τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πόσο κοστίζει ένα… χιλιόμετρο εθνικής οδού;

Νέο πρόγραμμα για ανέργους ξεκινά από σήμερα