Λάρισα: Βυζαντινός Ναός στην Πλατιά Άμμο

Σε πολιτιστική εκδήλωση που έγινε από την προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον τρίκογχο βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο δρόμο για την Πλατιά Άμμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Όρους των Κελλίων.
1'

Η πολιτιστική εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου παραλίων Καρίτσας και τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς με σκοπό την προβολή του τρίκογχου βυζαντινού ναού της περιοχής, που ανήκε στη μοναστική κοινότητα του ΄Ορους των Κελλίων.

Ο ναός ερευνήθηκε το 1972 από τον τότε αρχαιολόγο της υπηρεσίας. Πρόκειται για ένα μικρό ναό με τρείς τρίπλευρες εξωτερικά κόγχες, που σώζεται σε αρκετό ύψος, έως εκεί όπου άρχιζαν οι καμάρες και ο τρούλλος. Έχει ενδιαφέρουσα τοιχοδομία με το ατελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα και χρονολογείται στον 12ο αιώνα, εποχή ακμής του Όρους των Κελλίων.

Ο ναός και ο περιβάλλων χώρος του καθαρίσθηκαν την φετινή χρονιά με εθελοντική εργασία του συλλόγου και τη συμβολή του Δήμου Αγιάς και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να είναι προσιτός ο χώρος στους επισκέπτες.

Ο ναός αυτός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Όρους των Κελλίων, όπως ήταν γνωστή η ανατολική πλευρά του Κισσάβου στα βυζαντινά χρόνια. Εκεί εντοπίσθηκαν από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεκάδες ερείπια μοναστηριών, μέσα σε πυκνή βλάστηση, από τα οποία ανασκάφηκαν ορισμένα και είναι επισκέψιμα μέχρι σήμερα.

Στους συμμετέχοντες μοιράσθηκε ο οδηγός που εκδόθηκε πρόσφατα από την Εφορεία.

Πηγή: larissanet.gr

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Τεμπών: 300 βάρκες στο Δέλτα του Πηνειού

Βέροια: 45χρονη έκρυβε στο σπίτι της 3.170 πακέτα τσιγάρων