ΕΛ.ΑΣ.: Μειώθηκε η εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα

Λιγότερες ανθρωποκτονίες και ληστείες καταγράφουν τα στοιχεία για το Α΄ εξάμηνο του 2014-«Καλπάζει» για άλλη μία φορά η φοροδιαφυγή με τις συνολικές οφειλές να ξεπερνούν τα 480 εκατ. ευρώ

ΕΛ.ΑΣ.: Μειώθηκε η εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα
10'

Μείωση της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα δείχνουν τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Ελληνική Αστυνομία για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις που φτάνουν το 21,5% σε αδικήματα όπως ληστείες, κλοπές - διαρρήξεις και δολοφονίες. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση της φοροδιαφυγής, με τις συνολικές οφειλές να ξεπερνούν τα 480 εκατ. ευρώ.

Μείωση 21,5% σε ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2013, καταγράφηκαν 653 λιγότερες ληστείες, 3.912 λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις, 3.327 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων και 18 λιγότερες ανθρωποκτονίες.

Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν 483 λιγότερες ληστείες και 880 λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις. Οι πτωτικές τάσεις της εγκληματικότητας κλιμακώνονται σταδιακά και έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική στον τομέα της αντιμετώπισης του εγκλήματος Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 411 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων (15,2%), 246 περισσότερες υποθέσεις πλαστογραφίας (22,8%), 236 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου (40,5%) και 10 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας (41,6%).

Πάνω από 60.000 συνελήφθησαν για εγκλήματα

Το Α΄ εξάμηνο του 2014 συνελήφθησαν συνολικά 60.350 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 5.794 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 201 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 15.356 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 133 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Ειδικότερα οι συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικημάτων, κατανέμονται ως εξής:

egklimata

«Καλπάζει» η φοροδιαφυγή

Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής συνελήφθησαν σε όλη την Επικράτεια 717 άτομα, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 480 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 311 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ σχηματίσθηκαν 135 δικογραφίες για διάφορα αδικήματα. Οι 18 δικογραφίες από αυτές, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ περαιώθηκαν 15 δικογραφίες στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, το Α΄ εξάμηνο του 2014 καταγράφηκαν 31 λιγότεροι θάνατοι και 25 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πάνω από 20.000 λαθραίοι μετανάστες

Επίσης το Α΄ εξάμηνο 2014, συνελήφθησαν 24.344 άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 11.531 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

metanastes

Περίπου 20 ανθρωποκτονίες λιγότερες

Το Α΄ εξάμηνο του 2014 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 52 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι έξι έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 70 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 21 με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν 76 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 72 που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2013.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 121 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 128 περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 94,5%.

Τέσσερις σημαντικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε τέσσερις σημαντικές υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων εξαρθρώθηκαν πέντε εγκληματικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

• εγκληματική οργάνωση που προέβαινε στην εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε εταιρείες βιτρίνες,
• δύο εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε πλαστογραφίες και απάτες, μέσω κατάρτισης και κατάθεσης πλαστών ή μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών,
• μια εγκληματική οργάνωση που εμπορευόταν πιστά αντίγραφα ειδών (τσάντες, ζώνες, παπούτσια κλπ) πολύ γνωστών οίκων του εξωτερικού και
• σε συνεργασία με τις Γερμανικές Αρχές, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε απάτες χιλιάδων πολιτών στη Γερμανία μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας.

Στο πεδίο εξαπάτησης Φορέων και Οργανισμών του Ελληνικού Δημοσίου, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε τέσσερις σημαντικές υποθέσεις και συγκεκριμένα:

• υπόθεση παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), από αγρότες παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος,
• υπόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου από εταιρεία ανακύκλωσης, για πλήθος φορολογικών και άλλων ποινικών παραβάσεων,
• υπόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου από ιδιωτική εταιρεία στον Τομέα Υγείας μέσω εικονικών τιμολογίων, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εκτεταμένης φοροδιαφυγής και
• υπόθεση για κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν επτά σημαντικές υποθέσεις που αφορούν:

• στη δράση κυκλώματος που εξαπατούσε πολίτες με το πρόσχημα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων,
• στη δράση κυκλώματος που διακινούσε πολυτελή αυτοκίνητα στη Βουλγαρία, τα οποία αρχικά νοικιάζονταν μέσω χρήσης πλαστών ταυτοτήτων υψηλής πιστότητας.
• στην παρασκευή και παράνομη εμπορία τσιγάρων από κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας,
• στη σύλληψη γυναίκας που διακινούσε απομιμητικά συμπληρώματα διατροφής γνωστής εταιρείας καθώς και για άλλα ποινικά αδικήματα,
• στην έκδοση εικονικών τιμολογίων από επιχειρήσεις επισκευής οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών,
• στη σύλληψη δύο ατόμων για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων και φορολογικών παραβάσεων και
• στη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου Καναδού υπηκόου από τις Αρχές των Η.Π.Α., για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών.

Ακόμα, στον τομέα της ηλεκτρονικής μορφής εγκληματικών συμπεριφορών, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χειρίστηκε 744 δικογραφίες για πληθώρα διαδικτυακών ή ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Έμφαση στη δράση της δόθηκε στην αντιμετώπιση περιπτώσεων που αφορούν στην παιδική πορνογραφία, αλλά και εκείνες που σχετίζονται με ηλεκτρονικές παράνομες και ταυτόχρονα αντικοινωνικές συμπεριφορές, που στερούν από την Εθνική Οικονομία αρκετά έσοδα, προκαλώντας οικονομικό ρήγμα στις δομές κοινωνικής ασφάλισης και διαταράσσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και υγιούς συναλλαγής, μεταξύ των ηλεκτρονικών χρηστών

diadiktyo

Συλλήψεις σε άτομα που διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας

Στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εγκλήματος που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους στον κυβερνοχώρο συνέβαλλε ουσιαστικά, το α’ εξάμηνο του 2014, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζοντας τα σημαντικά αποτελέσματα που επέδειξε και τα προηγούμενα έτη.

Ειδικότερα, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας, την ταυτοποίηση αλλά και σύλληψη των υπαιτίων, οι οποίοι διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εμπλεκόμενοι σε ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και για υποκλοπές δορυφορικού ή τηλεοπτικού σήματος. Τέλος, σημαντικό είναι το έργο που αφορά στον εντοπισμό και την περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Ενδεικτικά, από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι η παρακάτω, οι οποίες αφορούν:

• στην πραγματοποίηση παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης, με την κωδική ονομασία «HYDRA», που είχε ως στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου. Η επιχείρηση σημείωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο, διήρκεσε περισσότερους από επτά μήνες και συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ενώ διαβιβάστηκαν πληροφορίες μέσω Interpol για σύλληψη άλλων εμπλεκομένων, κατοίκων του εξωτερικού,
• στην ταυτοποίηση πέντε χρηστών του διαδικτύου που πλήρωναν για να βλέπουν σε ζωντανή μετάδοση σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στις Φιλιππίνες. Μεταξύ τους, δύο αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα,
• στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 40χρονου, για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, απάτη με υπολογιστή και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα παίγνια,
• στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 31 και 51 ετών, διαχειριστών ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας πωλούνταν παράνομα αντικείμενα που εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων και συγκεκριμένα ηλεκτρικούς εκκενωτές (tazer) και σπρέι πιπεριού,
• στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος διαχειριστή ιστοσελίδας που διακινούσε μουσικές δημιουργίες και οπτικοακουστικά έργων, χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τέλος
• στη σύλληψη 27χρονου για πειρατεία σε νομικά συγγράμματα και κείμενα.

Αυξήθηκαν οι υποθέσεις ναρκωτικών

Εξιχνιάστηκαν 15.356 υποθέσεις, ύστερα από μεθοδικές και συστηματικές αστυνομικές έρευνες, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας, υποθέσεις ναρκωτικών κ.λπ. αδικήματα, έναντι 14.780 υποθέσεων το Α΄ εξάμηνο του 2013.
Κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχων, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαφόρων τύπων, κ.λπ. παράνομα αντικείμενα. Παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:

• Κάνναβη: 7 τόνοι και 99 κιλά περίπου
• Ηρωίνη: 166 κιλά και 120 γραμμάρια περίπου
• Κοκαΐνη: 36 κιλά και 191 γραμμάρια περίπου
• Δενδρύλλια κάνναβης: 4.530
• Ναρκωτικά δισκία: 31.671
• Πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα: 1.758.

Υπόθεση λαθραίων τσιγάρων

Την ίδια στιγμή εξαρθρώθηκαν δυο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που εισήγαγαν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας, ενώ εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, κατάστημα παράνομης παρασκευής και εμπορίας τσιγάρων.

Αυξήθηκαν οι συλληφθέντες για αθλητική βία

Επιπλέον, τη φετινή αθλητική περίοδο 2013-2014 πραγματοποιήθηκαν 6.762 αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης κ.ά.), όπου απασχολήθηκαν συνολικά 143.887 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά 502 άτομα.
Αντίστοιχα, την προηγούμενη αθλητική περίοδο (2012-2013), οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν λάβει μέτρα σε 5.840 αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες απασχολήθηκαν 137.832 αστυνομικοί και είχαν συλληφθεί για αθλητική βία συνολικά 244 άτομα.

Εντοπίστηκαν 55 άτομα που είχαν εξαφανιστεί

Επιπλέον, το Α΄ εξάμηνο του 2014, από τις έρευνες που διενήργησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε αυτές, εντοπίστηκαν 55 εξαφανισθέντα άτομα (ενήλικοι και ανήλικοι), τόσο εντός της επικράτειας όσο και σε χώρες του εξωτερικού, ενώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είχαν εντοπιστεί 25 εξαφανισθέντα άτομα.

exafaniseis

Απετράπησαν 113 αυτοκτονίες

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, το συγκεκριμένο διάστημα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να αποτρέψει 133 περιπτώσεις αυτοκτονίας από άτομα που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους μέσω του Διαδικτύου.

Οι δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Επίσης, σημαντικό είναι το κοινωνικό έργο που επιδεικνύει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών, των γονέων και των παιδιών τους, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό, καθώς επίσης για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, για το Α΄ εξάμηνο του 2014 διοργανώθηκαν 26 ημερίδες και τηλεδιασκέψεις σε 30 σχολεία σε διάφορες πόλεις της χώρας, στις οποίες συμμετείχαν εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Απευθύνονταν κυρίως σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε όσους ενήλικες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τέλος, στις δράσεις με κοινωνικό υπόβαθρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συγκαταλέγονται η διοργάνωση του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς και η παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Μάιο της αναβαθμισμένης πλατφόρμας www.cyberkid.gov.gr .

Διαβάστε επίσης:

Στο 11770 οι δηλώσεις προς τη ΔΕΗ για καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός με 11 κιλά κάνναβης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή