Προσοχή: τα δέντρα σκοτώνουν!
Τραγωδία στις Κομποτάδες της Λαμίας όπου ένας πλάτανος καταπλάκωσε ένα εννιάχρονο αγόρι αφαιρώντας του τη ζωή. Άγιο είχε το τετράχρονο αδελφάκι του που σώθηκε.
Ηταν αργά χθες το βράδυ. Οπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, στην πλατεία του χωριού με τα πλατάνια έπαιζαν μέχρι αργά τα πιτσιρίκια του χωριού και χαρούμενες φωνές ακούγονταν από κάθε σημείο. Μέχρι τη στιγμή, όμως, που ένα μεγάλο κομμάτι από ένα πλατάνι κόπηκε και καταπλάκωσε δύο αδελφάκια. Το ένα από τα δύο παιδιά ξεψύχησε. Το άλλο ευτυχώς σώθηκε.
Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει τα δυστυχήματα με θύματα παιδιά από πτώση δέντρων οι υπεύθυνοι των Δήμων, δε φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά βήματα ώστε να πάψουμε πια να θρηνούμε ζωές.
Τα πλατάνια στους Κομποτάδες είναι αιωνόβια και έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία της φύσης ιδιαίτερης προστασίας! Ηταν σε κείνα τα πλατάνια που έγινε η συνάντηση των οπλαρχηγών Διάκου, Πανουργιά και Δυοβουνιώτη για να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ που κατευθύνονταν στην Πελοπόννησο.
Προφανώς ήταν πολύ δύσκολο για τους υπεύθυνους της περιοχής να εμποδίσουν προστατεύοντας αυτά τα πέντε γέρικα και ιστορικά πλατάνια από το να σκοτώσουν ένα παιδάκι που εκείνη την ώρα έπαιζε μαζί με άλλα παιδιά κάτω από τα κλαδιά του.
Γιατί;
Στα δικαστήρια αυτήν την στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις πολιτών που αφορούν σε αστική ευθύνη για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές από πτώση κλαδιών ή κορμών δέντρων.
Από παλαιότερη Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι στην συντριπτική πλειονότητα, οι Δήμοι αρνούνται την αποζημίωση των πολιτών σε περιπτώσεις που αφορούσαν πτώση κλαδιών ή κορμών δέντρων κτλ., από τις οποίες είχαν προκληθεί ατυχήματα.
Το 2009 σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (10476/2009) «κρίθηκε ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του Δήμου προς αποζημίωση (άρθρα 105-106 ΕισΝΑΚ) από την παράλειψη οργάνων να προβούν προληπτικά στην ενδεδειμένη συντήρηση δέντρου και ενδεχομένως στην κοπή αυτού, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση του ίδιου ή των κλαδιών του σε διερχόμενα ή σταθμευμένα οχήματα σε συνθήκες πρόβλεψης κακοκαιρίας».
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!
Ενα χρόνο μετά την σημαντική αυτή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2010 ένα από τα τέσσερα παιδιά του Σταύρου Μιχαλόπουλου, η 14χρονη Μαρία τραυματίζεται σοβαρά από πτώση πεύκου στον περίβολο της εκκλησιάς Παναγίτσα Κιάτου όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη το πανηγύρι για τον εορτασμό του δεκαπενταύγουστου. Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στην περιοχή επικρατούσε άπνοιας Ξαφνικά ένα πεύκο κόβεται στα δύο και τα βαριά κλαδιά του καταπλακώνουν όσους βρίσκονται στην εμβέλεια τους. Τραυματίζονται συνολικά είκοσι άτομα. Η πιο άτυχη ήταν η Μαρία που από εκείνη τη μέρα ξεκίνησε έναν αγώνα χειρουργικών επεμβάσεων με σκοπό να μπορέσει να περπατήσει ξανά. Ηταν τόσο σοβαρός ο τραυματισμός της. Η Μαρία από τη μέση και κάτω δεν ένιωθε το σώμα της.
Ποια ήταν η αντίδραση του Δήμου; Μερικά χρήματα ως ένδειξη καλής θέλησης σε έναν λογαριασμό που ανοίχθηκε για να στηριχθεί οικονομικά η οικογένεια του παιδιού. Ποια ήταν η αντίδραση της εκκλησίας; Παρόμοια. Μερικά χρήματα από το φιλόπτωχο ταμείο. Το προαύλιο ανήκει στην εκκλησία. Το προαύλιο το νοίκιαζε μέχρι τότε η εκκλησία σε κάποιον ιδιώτη που τον μετέτρεπε σε χώρο συναυλίας.
Πάντως από την πρώτη αυτοψία που είχε γίνει τότε από τον δασολόγο Π.Καλλίρη, διευθυντή Δασών του Νομού Κορινθίας, προέκυπτε ότι δεν υπήρχε κάποιο εξωτερικό σημάδι που να προειδοποιεί για την πτώση. Δείγμα όμως του κορμού που εστάλλη και ελέγχθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, «μαρτύρησε» σύμφωνα με τις δηλώσεις τότε του Δρ. Παναγιώτη Τσοπέλα πως: «Υπήρχε μία εσωτερική σήψη στον κορμό, χωρίς όμως να φαίνεται εξωτερικά»...
Γραφειοκρατικός κυκεώνας, άρνηση αντιμετώπισης των ευθυνών και ένας κύκλος να αναμασά την περίμετρο του.
Αρχές του περασμένου Ιουνίου ένα 15χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση δέντρου στην πλατεία Ελευθερίας στην Καλαμάτα. Το παιδί έφερε πολλαπλά κατάγματα στο θώρακα και την σπονδυλική στήλη και διακομίστηκε από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας στο ΚΑΤ στην Αθήνα. Μαζί τραυματίστηκε ελαφρά και ένας νεαρός.
Ενδεικτικές της αδιαφορίας, αλλά κυρίως της άγνοιας των τοπικών αρχών είναι οι δηλώσεις που έκανε τότε ο αντιδήμαρχος της πόλης Θανάσης Βασιλόπουλος: «Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που να αιτιολογεί το ατυχές περιστατικό. Ούτε οι καιρικές συνθήκες το συγγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ακραίες, ούτε και το συγκεκριμένο δέντρο παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα».
Είναι προφανές ότι για να πέσει ένα δέντρο υπάχει και συγκεκριμένος λόγος και σίγουρα κάποιο πρόβλημα το οποίο οι τοπικές αρχές ενώ όφειλαν να το εντοπίσουν δεν το έπραξαν. Το θέμα είναι ότι ένα νεαρό κορίτσι κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του και αυτό απαιτούσε μεγαλύτερη σοβαρότητα αντιμετώπισης της κατάστασης από τους ΟΤΑ ώστε σήμερα να μη θρηνούσαμε θύματα.
Στα μέσα Ιουλίου ένα δέντρο καταπλάκωσε περίπτερο στην οδό Δωδεκανήσου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίχως ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.
Τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν συνολικά 104 δέντρα! Μπορεί να διανοηθεί κάποιος τι σημαίνει ή τι μπορεί να σημαίνει αυτό άραγε;
Διαβάστε επίσης: