Η βροχή έσωσε τα 9 άλογα μετά την κτηνωδία στον Αχέροντα

Κριθάρι εμποτισμένο με κάποιο φυτοφάρμακο ήταν το θανατηφόρο δόλωμα με το οποίο ασυνείδητοι επιχείρησαν να εξοντώσουν 11 πανέμορφα νεαρά άλογα σε αγροτουριστική επιχείρηση που διοργανώνει ιππικές περιηγήσεις στις πηγές του ποταμού Αχέροντα.

Η βροχή έσωσε τα 9 άλογα μετά την κτηνωδία στον Αχέροντα
3'

Το πρωτοφανές περιστατικό, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στο πανελλήνιο, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ζώων, ενώ τα υπόλοιπα εννέα, που αρχικά βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, φαίνεται πως διασώζονται, καθώς ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε έγκαιρα.

Τα μέλη της οικογένειας του Ηλία Μάρκου, ιδιοκτήτες της περιφραγμένης φάρμας, που είναι εγκατεστημένη κοντά στο χωριό Γλυκή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, δίπλα στις όχθες του Αχέροντα, βρίσκονταν κοντά στα ζώα τους μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και αντίκρισαν το θλιβερό θέαμα λίγες ώρες μετά, το πρωί της Παρασκευής, όταν επέστρεψαν στο σημείο.

Όλα τα άλογα ήταν ξαπλωμένα στο έδαφος, με δύο απ' αυτά να ψυχορραγούν και τα υπόλοιπα να βγάζουν αφρούς από το στόμα, να τρέμουν και να προσπαθούν να αναπνεύσουν. Στις ταΐστρες των ζώων οι ιδιοκτήτες βρήκαν, εκτός από την τροφή που τους είχαν δώσει (βρώμη και τριφύλλι), ποσότητες κριθαριού με έντονη οσμή φαρμάκου. «Αμέσως, κατάλαβα τι είχε συμβεί, γιατί εμείς δεν τους δίνουμε κριθάρι», είπε στο «Έθνος» ο κ. Μάρκου, ο οποίος δεν βρήκε ίχνη παραβίασης στο περιφραγμένο κτήμα. Λίγη ώρα μετά και, παρά τις προσπάθειές του να τα κρατήσει στη ζωή, τα δύο από τα ζώα κατέληξαν.

Ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και στο σημείο έσπευσαν δύο κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι χορήγησαν στα άτυχα ζώα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να αποβάλουν το δηλητήριο από τον οργανισμό τους και να μην απορροφηθεί αυτό στο αίμα τους. Παράλληλα, έλαβαν δείγματα ιστών από τα νεκρά άλογα, με σκοπό να ανιχνευθεί στο εργαστήριο η ακριβής ουσία που χρησιμοποίησαν οι δράστες, για να τα δηλητηριάσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις και, παρά τις αρνητικές προβλέψεις, τα εννέα ζώα ευτυχώς ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και φαίνεται πως διαφεύγουν τον κίνδυνο, καθώς έχουν σταθεί στα πόδια τους, έχουν ανακτήσει λίγη από τη ζωηράδα τους και έχουν αρχίσει να τρέφονται ξανά. Οι προσπάθειες των ιδιοκτητών επικεντρώνονταν σε δύο απ' αυτά, τα οποία είχαν χειρότερη κλινική εικόνα από τα υπόλοιπα επτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σωτήριο ρόλο για τα όμορφα τετράποδα φαίνεται πως έπαιξε η βροχή που έπεσε τη νύχτα της δηλητηρίασής τους, η οποία ξέπλυνε μέρος του δηλητηρίου, πριν το καταναλώσουν τα ζώα.

Τη μονάδα επισκέφθηκε το Σάββατο και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, αστυνομικοί του οποίου λαμβάνουν καταθέσεις. Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα, ενώ, σύμφωνα με συζητήσεις, που γίνονται από ντόπιους, είναι ενδεχόμενο να συνδέονται με αντιμαχόμενα συμφέροντα και παλιές διαμάχες μεταξύ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την αστυνομία να έχει πιάσει την άκρη του νήματος που θα οδηγήσει στην εξιχνίαση της κτηνωδίας, με βάση τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή